2019-06-05 694 views
First things first:* 燒鴨背河必點竹家莊既燒鴨背河非常出名,終於有機會嚟朝聖。當晚接近十點,唔係好多食肆仲開緊,我哋嚟到佐敦就想黎試下個鴨背河,順便叫啲海鮮食~一定要叫呢碗鴨背河,佢嘅好粉好細條呈透明狀,唔係普遍粗同白色嗰隻,依家香港唔係有好多地方會賣呢種河粉。鴨既油香浸晒係個湯到,非常出色,難得食到,真係一碗都唔夠喉。我哋仲叫咗兩隻蒜蓉粉絲蒸蟶子。佢嘅粉絲蒸得好林好易入口,d 粉絲直程係滑係喉嚨甘濟,唔似得屋企整時,火喉控制得唔好好易會整到啲粉絲乾晒。呢個蟶子好味!椒鹽泥鯭,香口、魚肉厚實,我哋仲要用手拎起黎食,滋味!我哋仲叫咗一份白灼花螺,大大隻好肥,點豉油好味~ 揚州炒飯炒得好有鑊氣,叉燒香,飯粒粒分明。同場加映:員工開飯食嘅蒸魚,好大條好香,忍唔住行過去問可唔可以影張相,仲令到我下次嚟都想叫魚食! 見有其他食客叫蟹,睇落都唔錯,下次都想試下! 兩個人埋單$600左右,Okay! 😋
First things first:
* 燒鴨背河必點
椒鹽泥鯭,香口、魚肉厚實,我哋仲要用手拎起黎食,滋味!
我哋仲叫咗一份白灼花螺,大大隻好肥,點豉油好味~
揚州炒飯炒得好有鑊氣,叉燒香,飯粒粒分明。

兩個人埋單$600左右,Okay! 😋
  • 燒鴨背河