2018-01-18 3795 views
冬天真係要瘋狂打邊爐,牛肉係我最愛既其中一樣。人人都食和牛,唔通人人都淨係食和牛咩?!中式邊爐既牛肉從來唔分和唔和,只有新鮮、刁鑽位置都食到先係永恆既真理。616就〈庖丁解牛〉,將牛既各個部位都拎晒出黎俾客人揀!聽返店員講,原來師傅每日去拎剛屠好的牛,牛肉全部都係下午十二點一點先返到,非常新鮮。順帶一提,中式火鍋都係有西式節日氣氛架!先叫個牛骨清湯清湯底感覺健康,湯料除左大大舊牛骨,更不乏粟米同白蘿蔔,清香潤燥熟板筋真係要中國人先會食。份量非常多,今次既筋由頭滾到尾都仲好有咬口,要點勁先食到。女仔想要既骨膠原係晒度,但如果想要溶溶地,膠住個口個種就唔係呢款喇。封門柳店主特别推介。由於一頭牛只有兩條封門柳,所以相當矜貴。呢一盤只係$68,重覆,係$68!好抵食!牛肉柔軟之餘有香濃肉味,啖啖都係享受!果然好推介!脖仁就係牛頸肉,係肩胛肉最近牛頭,因為成日活動,雖然脂肪含量在牛的前身肉中較高,但肥瘦相間,油花佈遍肉片,滾8秒左右就食到鮮、甜、爽、嫩。匙皮緊接脖仁下的肉,屬於肩胛里脊肉外層,日式烤肉中為上佳的肩肉。看上去更似匙柄,因只有中間有一大筋而瘦肉較多,口感結實。牛腩心腩頭既位置,可以見

順帶一提,中式火鍋都係有西式節日氣氛架!

先叫個牛骨清湯
牛骨清湯

封門柳

牛肉柔軟之餘有香濃肉味,啖啖都係享受!果然好推介!

牛腩心

腩頭既位置,可以見到油脂最重,肥牛級別,平均穿插係牛肉片中,雖然唔係雪花般細緻,但粗曠的油花令牛肉味突出且紮實。

三花腱

牛前腿的腱肉,因筋多肉實,非常有咬口,肉質是當中最酥脆而帶有淡牛肉香味的。

p.s. 豉油比較濃味,如果想食到牛肉嘅鮮味不防用特别的牛肉汁,甜甜地令人好上癮,加埋青檸會更開胃。