2020-06-22
一行三人放假去貝澳玩, 玩完出番東涌順便食埋個晚飯先走. 東涌站附近無咩小店, 只有大商場, 換句話即係只有連鎖式食肆選擇. 我哋唔想食大牌子果啲食肆, 於是揀咗呢間唔算太多分店感覺有質素嘅台灣野.我地點咗三個餐, 再加多一個餸. 先黎飲品 - 唔知係咪疫情關係想衛生啲, 飲品用外賣杯上, 但視覺上同份MENU出入好大, 即時感覺成間店底級咗. QQ鮮奶綠, 飲品係跟餐送, 味道偏甜易入口. 香芋鮮奶綠 - 夠香芋味台南鹽酥雞球炸得金黃色好夠脆, 入口夠香, 雖然唔識分台南台北鹽酥雞有咩分別, 但同台灣食過果啲分別不大. 紅燒半筋半肉麵, 筋肉分佈平均亦好入味. 麵條夠彈牙,軟硬度適中, 呢個的確係有水準.啲湯都好重牛味, 咸淡適中. 啲辣油夠香, 辣度中, 睇黎係佢地自家制作. 另外一碗係紅燒牛肉麵, 牛肉一樣好入味, 不過個人都係鐘意食筋肉另外, 呢間都算收得夜, 我哋喺貝澳出番嚟其實都八九點, 初時都驚啲舖收哂, 有都要勁快食LAST ORDER唔好阻人收工...最後係我地食完野出黎其他店真係CLOSE咗佢都未收仲要有人入黎食, 所以放心哂
我地點咗三個餐, 再加多一個餸.
QQ鮮奶綠, 飲品係跟餐送, 味道偏甜易入口.
香芋鮮奶綠 - 夠香芋味
紅燒半筋半肉麵, 筋肉分佈平均亦好入味.
麵條夠彈牙,軟硬度適中, 呢個的確係有水準.
啲湯都好重牛味, 咸淡適中.
啲辣油夠香, 辣度中, 睇黎係佢地自家制作.