2014-07-13
G Gallery 算係荔枝角工廈樓上餐廳既老大哥,有一定既江湖地位,雖然近年工廈樓上餐廳既數目增加,無損佢既江湖地位,有咩特別飯局都會諗起呢度。佢既食物質素一向吾錯,只係有時吾能keep住水準,下次再點同一主菜便發現有點偏差,個人經驗係殼飼豬扒今日我點了羊腿,麵包吾熱而且有點'un',有點失敗。餐湯沙律無咩特別,不過不失。主菜出場,終於攞返d分,愛食羊既朋友係為左羊既so味,呢d就係羊味有肉汁而且慢煮足夠時間,肉入晒味,一d都吾un。對女士黎講,份量絕對足夠,我仲將粟米飯分了一半比同行既朋友。至於咖啡,其實無問點,出事既係咖啡奶上枱係凍既,好明顯係岩岩由雪櫃拎出黎。咁樣會降低咖啡既溫度而減少佢既香味!好一杯咖啡就係咁扣左分!如果係幾十蚊既lunch set,我無問題。但以接近$140既午餐,我覺得呢d細節問題吾應該忽視,比多少少誠意。