2023-03-10 67 views
今日相約好友往旺角購物,行經通菜街有點肚餓,於是找地方醫肚.好友推介附近有間車仔麵店舖,名叫篤篤車,最出名係泰國鱷魚🐊湯底,叫我一試,咁當然要試試啦😋😋😋進入店舖雖然地方唔係很大,但座位都舒適,點餐是用畫紙方式📝自助點選,湯底和餸都有多款選擇,見有泡飯套餐(三送泡飯+小食+菜)$83,於是就點鱷魚🐊湯底泡飯+牛腩(另加$6)+雞翼+牛丸+網紋春捲(小食)+唐生菜.又叫一碗三餸車仔麵套餐(清湯米粉+三餸:豬紅、牛筋和白蝦仁+小食:炸雞翼+菜:馬拉盞芥蘭)$81,再加多杯薄荷青檸梳打特飲(跟餐平六蚊當然試埋佢啦😂)很快食物送上了😋好友冇介紹錯👍呢個泰國鱷魚🐊湯底用來泡飯真的鮮甜,真的令飯口大增😋牛腩炆得夠淋入口溶化👍牛筋丸彈牙,鹵水雞翼咸道適中,有水準👍👍👍米粉爽滑可口,牛筋炆得恰到好處入口煙韌又唔會太淋,白蝦仁都帶鮮甜😋另外推介俾大家檯面有樽辣菜脯,加少少落碗麵度可以提升味蕾😋真好味!兩款小食炸得恰到好處👍外脆肉嫩,吃下唔會滿口油.另外要一讚嘅就係碟馬拉盞芥蘭炒得非常好味,芥蘭咬落脆嫩可口👍👍大家一定要試!最後飲埋杯薄荷青檸梳打真的飽飽了😊好友笑我倆真大食😂😂😂篤篤車🍜食材新鮮👍分量充足👍又煮得好味😋,值得推薦畀大家一試👍👍👍