2019-03-15
特色茶餐廳.茶餐廳喺香港真係一大特色,不過而家嘅茶餐廳已經發展到非一般嘅茶餐廳,無論食物裝修都別具心思,就好似葵芳呢一間茶餐廳,喺深水埗都有分店。但看過門口已經被佢嘅五光十色嘅佈置吸引左。一入到去,覺得個裝修真係好懷舊,有懷舊嘅水壺、懷舊嘅信箱、懷舊嘅招牌、令人恍似置身六七十年代一樣。雖然環境好似回到過去,但係食物絕對係fusion 之選,連個餐牌都好有心思。有時創新未必係好,不過今晚試過之後,覺得可以一試喎。今晚同屋企人食飯,首先點左個拼盤。▪️東南亞風味拼盤$58越式春卷 x3 泰式魚餅三件BBQ雞翼三件台灣黑胡椒腸兩條呢個拼盤係超抵食,共有11件,性價比高,抵食,最鍾意就係食台灣黑胡椒腸,呢一個評判真係越南泰國台灣嘢食都有,集合幾個國家於一身。.▪️胡椒湯生菜$22呢碟菜只係$22 ,但係個比例都幾大份,而且個胡椒湯真係充滿左胡椒味,有啲似胡椒豬肚湯嘅味道,所以都幾辣,好食。▪️肉夾饃 $38估唔到茶餐廳都陝西著名小食。其實係中式嘅漢堡包哈哈好多餡啊🤩麵包OK鬆軟,肉夠入味肉汁好豐富,食到一手都係。🤣最好味係夠辣🌶.▪️黑松露炒蛋多士$38黑松露好香呀賣相一百分💯呢個價錢性價比高如果個蛋
特色茶餐廳
今晚同屋企人食飯,首先點左個拼盤。
▪️東南亞風味拼盤$58
越式春卷 x3
泰式魚餅三件
BBQ雞翼三件
台灣黑胡椒腸兩條
▪️胡椒湯生菜$22
▪️肉夾饃 $38
估唔到茶餐廳都陝西著名小食。
其實係中式嘅漢堡包哈哈
好多餡啊🤩
麵包OK鬆軟,肉夠入味
肉汁好豐富,食到一手都係。🤣
最好味係夠辣🌶
▪️黑松露炒蛋多士$38
黑松露好香呀
賣相一百分💯
呢個價錢性價比高
如果個蛋再滑啲就更好🙈
▪️飛仔華田$14 (跟餐特飲加$14)
▪️原味波波冰鎮奶茶$24
杯華田好濃😍
將啤牌其實係米紙,係食得㗎。
上面仲有一大舊cream😍
奶茶嘅茶底有好香嘅錫蘭茶葉味
重點係個奶茶波波冰。
就算冰融左,奶茶都唔會變淡,讚👍🏻
。
其實每一個區嘅食肆競爭好大,呢一間餐廳有噱頭,食物品質都唔錯,應該都能夠站穩陣腳。