2018-02-20
新正頭大年初三,香港親戚唔多,除左自家人都唔係點使拜年(搵朋友逗利拜是除外),訓醒起身已經係12點無咩野做,電視又無野睇,樓下好多茶記都收左爐,屋企除左朱古力都無其他飽肚野食,唯有拉大隊叫齊屋企人去飲茶,都明知新年飲茶有排排隊架喇,不過當應下節,同有世藝順手醫下個肚。不過真係估唔到咁多人,羅飛等7人位,由12點45分一等就等左個半鐘,2點鬆d先就坐(不過新年都有晒心理同生理準備等),我既早午餐變左下午茶,不過唔緊要大年初四放假無樹幹,都係意頭意頭同家人飲下茶做下孝順兒。係等位既悠長時段已剔好想食既野,埋位就CALL屋企人落黎飲茶,辦事迅速。上點心好快,坐低到落單都係10分鐘內就已陸續上枱,飲茶來去點都係大路野食,差別在於間酒樓既點心品質控制同入貨好唔好味。野食新鮮同夠熱辣係必要條件,呢間酒樓可能人流多,所以食物流量來去快,所以食物熱度入口感覺煮理新鮮同冒晒煙程度既熱。炸雲吞夠脆,新鮮炸野唔會差得去邊既,除非用萬年油炸啦。又係炸物,咸水角又係夠熱夠新鮮,外皮脆脆,但頗細隻,一啖就無九菜炸蝦角都好香好脆口,不過炸得好油,有點少膩。馬拉糕好抵,估唔到係用大籠,包仲咁大隻。椰汁紅棗糕,夠綿同彈
野食新鮮同夠熱辣係必要條件,呢間酒樓可能人流多,所以食物流量來去快,所以食物熱度入口感覺煮理新鮮同冒晒煙程度既熱。 炸雲吞夠脆,新鮮炸野唔會差得去邊既,除非用萬年油炸啦。
九菜炸蝦角都好香好脆口,不過炸得好油,有點少膩。
馬拉糕好抵,估唔到係用大籠,包仲咁大隻。
椰汁紅棗糕,夠綿同彈牙,香甜。
豆苗鮮蝦餃,唔錯,蝦新鮮,餃清清淡淡,不錯。
鳳爪都好入味,正。
金錢肚夠入味,但金錢肚量唔多。
鮮蝦腐皮卷皮脆,裡面蝦肉新鮮彈牙滿香口,腐皮唔太痴油。
栗子蓉西米焗布丁點左兩個,未試過覺得好新奇,清清甜甜,不俗。
一家飲茶,仲有其他大路飲茶必點既點心,整體來說味道唔錯,新鮮夠熱。埋單480左右,新年價點左10多樣野算係咁上下價。