個 menu 好豐富呀 ﹗會展飯盒同佢無得比啦,我要係度食 lunch 呀!如果可以比我離開個 booth 黎買外賣就好喇﹗見食評大讚乾炒牛河好掂,好想試試有幾好食呢﹗點知打電話外賣自取唔可以,要親身落舖頭比錢先落 order?我聞所未聞囉!
跟住再打多次問,話下午三點後先供應,只可以堂食無得外賣。本想 lunch 試一試 openrice 食家大讚既乾牛河,點知不設外賣,只可堂食 ﹗咩野料呀!咁我堂食食唔晒打包攞走得唔得呢?
今日飛的過黎仲有時間剩,慢慢嘆個早餐先,坐係度食舒服好多﹗原本就好舒服,點知對面枱個瘦削飛機頭因為杯野飲遲遲未黎係度兇個侍應,鬼殺咁嘈!個個食客都等咁耐啦,淨係您先燥咩!原來係隔我幾個 booth 既公司賣珍珠既。
早起的曉奧有麵食,可以悠閒地嘆個早餐先開工呢!第一次坐到最遠窗邊,次次都帶人地去右邊密麻麻方枱,大排檔 feel 濃厚。依邊簡直 VIP 區啦,有街景睇又清靜又坐得舒服。難得今朝約左同事食早餐,雖然平時返工各有各忙無咩兩句,無所謂既,同枱食飯各自為政啦!
太陽蛋腸仔沙嗲牛肉出前一丁,腸仔又係條怪味腸,不正常的雞肉腸。沙嗲牛肉依舊被一劈劈既芡汁漿住,用湯洗洗去還可以,質地腍但乾又唔香唔鮮,強差人意。凍既太陽蛋留到最後先處理,等熱湯給她一點溫暖,好好多啦!
沙嗲牛肉即食麵,沙嗲牛肉乾鞋,沙嗲汁結到一劈劈凍冰冰,麵質烚得過腍,湯底淡如水,最後我唯勁落不香不辣既辣椒油吊吊味,好過無。收 HKD33 蚊個麵餐,劣質即食麵餐又貴又唔值囉,睇下如果佢唔係獨市真係無食客揀囉! 記得幾年前第一次食,我大讚佢既沙嗲牛肉即食麵好食到不得了,依家廿蚊都唔值呀!
太陽蛋回鍋肉午餐肉即食麵,但有段長時間無食過回鍋肉喇,執返劑懷緬下先。回鍋肉碎上?唔係咁好服務怕我咬唔到或哽親掛。太陽蛋凍既!搞錯呀,琴晚煎定架?離晒譜架!即食麵貫徹始終腍劈劈又溶溶地,湯唔熱亦淡如水!就算有回鍋肉汁都要勁落辣椒油先入到口,咁既質數可以出比食客,良心何在?同事居然係第一次食罐頭回鍋肉,佢一直諗住係上海炒回鍋肉囉。咁誇張?富家子弟係唔同啲。唯有攞次經驗啦,以後要記住喇。我另外識個女仔,今年 22 歲第一次去大家樂食野囉。
太陽蛋腸仔香辣雞肉出前一丁,見食沙嗲牛肉食到悶悶地,試試個雞肉啦,點知唔辣又乾硬又無味,雪藏雞肉仲要無醃過,劣﹗層幾何時碗麵真係超好味又熱辣辣架﹗依家求鬼其又粗製濫做﹗個麵一早煮定,有 order 加湯出貨,食落又粉又腍,最衰就係麵既原有味道流失晒。
湯又唔熱,只係微暖,一定要滾熱辣,剛剛燙口先最好味﹗又係怪味腸仔一條,唉 ﹗麵無麵味又腍劈劈,雞無雞味又淡荗荗,湯又唔熱,腸有怪味,真係好唔開心囉 ﹗要落兩羮辣椒油救救情緒同味道,是但倒晒落肚閃人。