2022-11-28
餐廳金色的門面甚為搶眼,樓高兩層,門口open kitchen的形式,燒味,叉燒,燒鵝等掛哂起係度,保留傳統燒味茶餐廳的特色,餐廳雖然新開,但相信亦頗受區內街坊歡迎 我一條友仔午餐時段去到要有條小人龍呀! 星爺嘅《食神》,捧紅咗黯然銷魂飯,自此好多燒味茶餐廳,都會有此道菜!而此店家的主打就是叉燒,所以我坐低就點咗幸運銷魂飯做我嘅午餐 🔮幸運銷魂飯 上菜時以一隻太陽蛋覆蓋整個碗面,採用入口新鮮日本雞蛋,個蛋黃仲loop loop吓,真係有些急不及待咁篤穿佢來蛋汁撈飯.我輕輕咁夾開隻蛋, 就係一排半肥瘦叉燒, 肥瘦均勻,又有微燶邊, 肉質軟腍,入口鬆化, 外皮有炭烤香, 還有那個秘製的叉燒蜜汁,撈飯食一流呀!跟飯還有是日例湯~天天不同,我食當天就是合掌瓜 🔮姜蜜奶茶 生姜成幼條,以蜂蜜泡浸,香滑奶茶以此蜂蜜作甜味,甜薑味緊隨茶味口香出來,真係幾正,推呀!
🔮幸運銷魂飯
跟飯還有是日例湯~天天不同,我食當天就是合掌瓜
🔮姜蜜奶茶
姜蜜奶茶