2018-05-11 1382 views
QB媽同MONKEY都係大忙人, 約咗兩個月終於約到, 大家不約而同話不如食好啲, 佢話可以就我, 喺我公司附近食, 選擇咗去灣仔食廚師發板, 這間餐廳裝修幾有格調, 畀人有一種舒服嘅感覺! 坐低之後有得睇簡介, 畀我哋選擇食幾多嘅份量, 唔同分量有唔同嘅價錢. 首先小師父一些漬物, 原來日本白蘿蔔, 微微酸味, 頭盤都已經幾特別, 首先有一杯類似發菜嘅食物, 原來係有日本發菜之稱嘅海藻, 跟著就有白倍, 同埋螢光魷魚, 螢光魷魚並沒有螢光, 體積超小, 一次過可以食曬頭痛鬚, 感覺得意,. 而且好像被燒過一樣, 都夠香味. 北海道珍珠蠔, 哥哥係超大, 未食都有聞到海水味, 好嘅肉身好夠creamy, 但其實食落都爽脆, 師傅加咗啲酸汁落去去除號嘅腥味道.跟住你落嚟就係即開帶子, 帶子好大隻, 雖然呢度係大約四分一嘅份量, 但係都好充滿口感, 加埋一啲竹炭鹽, 增加咗帶子嘅層次感. 剛剛食完螢光魷魚, 依家就有夜光貝, 質感似食緊軟骨感而且有爽脆感覺, 接著呢就係海螺, 呢個比起夜光貝硬身一啲!依舊三角形白色嘅係叫做” 食咗先講” 無論是侍應係廚師都係
QB媽同MONKEY都係大忙人,咗兩個月終於約到, 大家不約而同話不如食好啲, 佢話可以就我, 喺我公司附近食, 選擇咗去灣仔食廚師發板, 這間餐廳裝修幾有格調, 畀人有一種舒服嘅感覺!

剛剛食完螢光魷魚, 依家就有夜光貝, 質感似食緊軟骨感而且有爽脆感覺, 接著呢就係海螺, 呢個比起夜光貝硬身一啲!依舊三角形白色嘅係叫做” 食咗先講” 無論是侍應廚師都係咁樣稱呼佢. 原來佢係喺日本好珍貴嘅鯛魚白子, 入口幼滑,食緊奶油嘅感覺. 白子是高蛋白、低脂肪的食物,白子富含的魚精蛋白有降血壓、助呼吸、促消化等功效,而其富含的B族維生素有助於推動新陳代謝, 營養十分豐富.

大家又估唔估到呢啲係乜嘢嚟㗎呢, 原來係一啲花嘅幼苗呢度有成二十隻蝦, 有啲咸蝦醬嘅味, 酒味同埋加咗啲青檸汁少少酸同清新嘅味道 可以話係好複雜!燒薑蔥佐木魚, 外皮燒熟咗有燒嘅香味, 裏面係生嘅魚肉, 呢隻嘢魚嘅質地唔係爽口, 而係有少少淋淋哋嘅. 跟住係期待已久嘅拖羅同埋吞拿魚赤身, 呢個拖羅又唔係太肥, 應該係中拖羅. 赤身就無魚腥味, 單睇色澤都知道係新鮮.北

海道馬糞海膽, 個個都知道北海道馬糞海膽靚同埋相對清甜, 味道最濃郁鮮甜, 味道最濃郁鮮甜.

最後以甜品作結, 甜品去就出咗兩款唔同嘅畀我哋, 一個就係紅豆年糕另一個係綠茶雪糕. 紅豆年糕嘅年糕係被燒過的, 唔單止脆卜卜, 而且外皮很香脆. 紅豆係好大粒嘅而且甜度剛好我同QB媽媽都話似燒餅內嘅紅豆蓉, 加上奶味重嘅綠茶雪糕一齊食簡直係完美呀!

整體上食物都算新鮮同埋特別, 但係食飯嘅時候有點拘謹, 如果如大家想暢快傾談嘅飯局, 就要考慮一下啦!
2018-04-24
$1600 (Dinner)