2017-07-26
收工又係時候約朋友食飯喇!朋友喺港島番工,就揀左間就腳啲既餐廳。呢次黎到既餐廳係位於灣仔W Square既新泰東南亞餐廳。因為都熟灣仔路,所以好易搵到。Openrice就建議人喺銅鑼灣站A出口出既,但我覺得灣仔站A3出口都okay。都係沿住軒尼詩道行,唔識路望住啲門牌都好易搵~我地兩個人去,都叫左幾多野下🙈🙈拼盤(蝦餅、魚餅、炸春卷、肉碎生菜包) ($198)同朋友好肚餓既關係,膽粗粗點左個大拼盤,之後先見人地係4個人食既。有炸春卷、蝦餅、肉碎同魚餅。我自己就覺得蝦餅同肉碎最好味~肉碎好重香茅味,用生菜包住黎食非常惹味!蝦餅脆卜卜,唔需要點泰式辣醬就夠味,不過點左都好正我好中意越式既炸春卷,今次呢隻春卷就唔同,同我地平時飲茶食既春卷果隻皮一樣,我自己就中意越南果隻多啲魚餅都唔錯,好彈牙,好中意呢種口感。每樣小食都有四舊,兩個人食一個已經超夠!!串燒羊肉 ($88/四串)羊肉唔算膻,怕膻既朋友都可以食。不過好似太多失色水果啊、青椒果啲,令到羊肉變左配角咁 不過可能傳統既串燒就係咁整啦!下次黎試埋其他串燒先冬蔭功海鮮炒飯 ($85)好好味既炒飯,辣度適中,就算我唔係好食辣都尚接受到~有大大
朋友喺港島番工,就揀左間就腳啲既餐廳。
我地兩個人去,都叫左幾多野下🙈🙈
有炸春卷、蝦餅、肉碎同魚餅。
我自己就覺得蝦餅同肉碎最好味~
肉碎好重香茅味,用生菜包住黎食非常惹味!
蝦餅脆卜卜,唔需要點泰式辣醬就夠味,不過點左都好正
魚餅都唔錯,好彈牙,好中意呢種口感。
每樣小食都有四舊,兩個人食一個已經超夠!!
羊肉唔算膻,怕膻既朋友都可以食。
下次黎試埋其他串燒先
好好味既炒飯,辣度適中,就算我唔係好食辣都尚接受到~
有大大舊海鮮,相當足料
個人認為比冬蔭功金邊粉更加吸引!
本身點黎當野飲,但足料到變左甜品咁,好多芒果蓉裝到滿瀉,鍾意芒果既朋友必點!
雖然食到好飽,但我地都想食個甜品滿足下個甜品胃 所以就簡簡單單叫左個椰汁西米糕。好地道既味道,同其他泰式餐廳既味道差唔多
雖然唔記得影,但呢度既環境相當好。位好多,好闊落,坐得好舒服。辛苦左成日都唔想同人逼食飯 而且燈光柔和,營造一個好好既氣氛,同朋友都食+傾得開心啲