2023-03-19
宮崎肉本舖 (銅鑼灣)📍銅鑼灣糖街25-31號Sugar+6樓-Sugar+ 地理位置優越,基本上每一間食肆都有落地玻璃可以飽覽維港/開揚維園景色!由其係下午時間去,成個餐廳都好光猛,採光度好高!可惜今日天氣比較大霧,景色唔係咁靚。-安排咗窗邊包廂兩人座,私隱度極高,而且有靚風景!環境真係一流!-今次試咗個90分鐘九州A5和牛特選放題$498。-先上個頭盤,有兩片來自九洲A5 和牛後腿肉、兩片黑豚五花腩、兩片鹿兒島黑豚上肩肉、同兩款雞腿肉。九洲A5 和牛後腿肉油花均勻,色澤紅潤,始終後腿肉位置都比一般瘦,所以入口較嚼勁,少咗陣油膩感!-黑豚五花腩一層肉一層肥膏,肥瘦分明,肉質緊緻!-鹿兒島黑豚上肩肉口感紮實,合乎預期-至於雞腿肉就正常發揮-QRCode 內除咗可以追加雞肉同豬肉外,仲有多達60 款特色小食、飲品、甜品。雖然全程有90分鐘任食,但係會提前30分鐘截單。所以點餐時間只有60分鐘,想試晒咁多樣小食真係要分秒必爭!-小食方面我地order 咗芝士蕃薯脆脆、天婦羅、雞皮餃子、吉列廣島蠔、日式免治雞肉軟骨棒、櫻花蝦蛋黃醬帆立貝、白汁芝士帆立貝、山賊汁九州和牛米餅 等等!賣相有屋酒屋
📍銅鑼灣糖街25-31號Sugar+6樓
可惜今日天氣比較大霧,景色唔係咁靚。
今次試咗個90分鐘九州A5和牛特選放題$498。
黑豚五花腩一層肉一層肥膏,肥瘦分明,肉質緊緻!
鹿兒島黑豚上肩肉口感紮實,合乎預期
至於雞腿肉就正常發揮
小食方面我地order 咗芝士蕃薯脆脆、天婦羅、雞皮餃子、吉列廣島蠔、日式免治雞肉軟骨棒、櫻花蝦蛋黃醬帆立貝、白汁芝士帆立貝、山賊汁九州和牛米餅 等等!賣相有屋酒屋擺盤般精緻。
甜品我哋叫咗柚子雪糕 同埋 自家制3.6特濃牛乳奶凍
兩款甜品都出色,而且甜度比較低,必叫!
後記:
老實講90分鐘對於我呢啲慢食嘅人,真係好趕頭趕命😅
呢種格式比較適合速食大胃王,特別係鍾意食小食嘅人士!
可能下次我地揀番套餐,享受程度會高啲。