2017-07-20
琴日大約2,3點左右去左西環高街試左呢間十字冰室,可能因為過左食LUNCH既時間,所以唔洗等位就有得食。門口有個霓虹燈招牌,寫住十字冰室4個字,都幾有懷舊既味道。入到去發現裝修都幾時尚,靠牆有BAR檯,顏色以黑白紅為主,環境十分之唔錯!坐低睇一睇個餐牌,最後叫左個常餐跟凍奶茶試下。餐牌設計得幾有特色,而且清楚簡潔,一目了然常餐入面有豬骨湯意粉,另外跟一塊香煎豬扒,牛奶炒滑蛋同埋牛油方包整體賣相都十分之唔錯阿~一黎到首先就係試下佢個凍奶茶,唔知會唔會有十字牌鮮奶既味道呢?驚奇地,十字奶味我就唔係好試得出,相反佢個茶味幾濃幾香,甜度又岩岩好,又唔會太澀,味道相當唔錯跟住就到滑蛋同埋豬扒。佢個滑蛋炒得好嫩好滑,牛奶味又重又濃,加上D蛋汁,雖然唔係話超級好食,但都算係相當有水準。相比之下,牛油方包同煎豬扒就顯得比較普通喇。塊方包上面都幾多牛油,包既質感都幾軟熟,算係不過不失,另外塊豬扒都比較普通,雖然都係幾軟熟,但就煎得唔夠香口。最後係個意粉個豬骨湯底味道唔錯,幾CREAMY幾濃另外個意粉都唔錯,唔會太硬或者太淋唯獨是個份量偏少,如果大份番少少就PERFECT今次就試左個常餐,期待下次正式開業
門口有個霓虹燈招牌,寫住十字冰室4個字,都幾有懷舊既味道。
坐低睇一睇個餐牌,最後叫左個常餐跟凍奶茶試下。
餐牌設計得幾有特色,而且清楚簡潔,一目了然
整體賣相都十分之唔錯阿~
跟住就到滑蛋同埋豬扒。
相比之下,牛油方包同煎豬扒就顯得比較普通喇。
個豬骨湯底味道唔錯,幾CREAMY幾濃
另外個意粉都唔錯,唔會太硬或者太淋
唯獨是個份量偏少,如果大份番少少就PERFECT
今次就試左個常餐,期待下次正式開業之後黎會有更好既食物質素