2023-02-21
上海街618號活化後,第一次真正行入黎。一上到頂樓既《蟲二》,已經好喜歡呢度既環境。室內用餐既地方,有盆栽、壁畫,文青最愛;中間有露天聚餐既地方;而另一邊就有做小型展覽既地方。整體彷如城市中既綠洲🔅食物方面一樣有驚喜。以一汁三菜便當、自家製麵包、酒釀同班戟為主打。日本料理中既「一汁三菜」係指包含1份湯品、3道小菜(主菜1道、配菜2道)的料理套餐。今日既配菜有雜菌豆腐同63度慢煮日本雞蛋。湯品就有鰹魚昆布茶高湯。而米飯用上日本穀米杞子醬油炊飯。主菜方面,我地分別叫左:✨清酒醬燒鰻魚 - 鰻魚肥美,醬汁調配味道剛好;✨櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷配高野豆腐及年糕福袋 - 豆乳湯好濃滑。櫻花蝦額外增添香味同口感。高麗菜即椰菜。椰菜為外層,裡面包住豚肉,口感外脆內軟。蟲二有建議既食法,突顯對品嚐既重視:1️⃣將一半高湯倒入穀米飯,配以主菜進食2️⃣飯食到一半時將漬物同慢煮蛋拌入飯內3️⃣將剩餘既湯再倒入飯內✨伯爵茶麻糬傳統班戟‼️真係真係好好食‼️我唔容易比甜品好高評價,但呢個真係好高質🫶🏻伯爵茶味班戟好香濃,口感好鬆軟。正中間夾住麻糬,加上一層煙韌口感。食得多怕膩?加上海鹽醬同雪糕,整個感覺非常fresh。仲
食物方面一樣有驚喜。
以一汁三菜便當、自家製麵包、酒釀同班戟為主打。
主菜方面,我地分別叫左:
✨清酒醬燒鰻魚 -
鰻魚肥美,醬汁調配味道剛好;
✨櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷配高野豆腐及年糕福袋 -
蟲二有建議既食法,突顯對品嚐既重視:
1️⃣將一半高湯倒入穀米飯,配以主菜進食
2️⃣飯食到一半時將漬物同慢煮蛋拌入飯內
3️⃣將剩餘既湯再倒入飯內
✨伯爵茶麻糬傳統班戟
‼️真係真係好好食‼️
我唔容易比甜品好高評價,但呢個真係好高質🫶🏻
食得多怕膩?加上海鹽醬同雪糕,整個感覺非常fresh。
仲有啲水果同果仁片,大💛💜🧡
✨柚肉檸檬蜜梳打
✨洛神花青檸紫梳打
「唔用白砂糖,唔用坊間買既糖漿,一切飲到既味道都係自家製」
好清新,甜味剛好,仲有果肉🫶🏻