《嵐月 - 心九龍城》果晚我地邊Girls Talk 邊食正正既中餐,今次去咗位於啟德Airside 商場入面既嵐月食飯,餐廳既佈置勁靚,有個大大既魚缸喺門口,個感覺好似入左叢林佈置既水族館咁😌周圍都係打卡位,我地兩個成晚都不停打卡影相😝而食物方便,呢度嘅菜式有別於一般嘅中餐,可以話係比較fusion嘅菜式,無論係賣相定係味道都十分唔錯💁🏻‍♀️咖啡廳燻20日初鴿 $128乳鴿就食得多啦,不過帶有咖啡香既煙燻乳鴿又真係第一次試,外皮好脆,而入面嘅乳鴿肉汁鮮嫩,十分juicy 好食😋推介👍🏻👍🏻💁🏻‍♀️嵐月西班牙黑豚叉燒 $298我一向都好喜歡食叉燒,所以點能夠唔試下佢既招牌菜式呢🫶🏻個叉燒上面既蜜汁有少少似蜂蜜既味道🍯係清甜果一種,而個叉燒就用左西班牙既伊比利亞黑豚製作,半肥瘦既口感既軟嫩又細滑😍送飯一流💁🏻‍♀️桔柚黑鱈魚 $308呢一個菜式有少少似外面食到嘅糖醋魚柳咁,但係佢用咗分子料理嘅方法,將柚子嘅味道製成泡泡,在用粉漿包住黑鱈魚炸成脆卜卜,然後淋上桔柚醬🤓又係一道十分開胃既菜式💁🏻‍♀️仙翁米雞湯浸菜苗 $188以上嘅菜式都係比較濃味嘅,所以我哋都特登叫咗個浸菜清一清油膩感,我個人
《嵐月 - 心九龍城》
💁🏻‍♀️咖啡廳燻20日初鴿 $128

💁🏻‍♀️嵐月西班牙黑豚叉燒 $298

💁🏻‍♀️桔柚黑鱈魚 $308

💁🏻‍♀️仙翁米雞湯浸菜苗 $188
以上嘅菜式都係比較濃味嘅,所以我哋都特登叫咗個浸菜清一清油膩感,我個人覺得個精華係在於個湯底,基本上餐廳都會提供一個匙羹俾你裝湯,個湯有好濃郁嘅雞香味道,但係食落唔會油膩,仲隱約食到枸杞嘅鮮甜味,用嚟浸菜苗就可以令到啲湯滲入啲菜度,食完好舒服

💁🏻‍♀️啤梨川貝燉陳皮 $88
甜品係放另一個胃,我哋一共叫咗兩個甜品,一個係熱食而另一個係糕點,熱食嘅呢一個係個好養生嘅啤梨川貝燉陳皮,車車order😂個啤梨燉到勁腍,食落係清甜而又唔會漿住喉嚨,陳皮切咗絲,啲味道溶晒落啲糖水入面,所以帶有一陣甘甜味

💁🏻‍♀️石獅黑麻糕 $68
而我就叫咗呢個得戚既石獅黑芝麻糕,個樣真係好搞笑,味道的確帶有好濃郁嘅芝麻味,有啲似大菜糕嘅質地,可以點埋伴碟嘅曲奇餅碎一齊食,口感會更加豐富
2024-04-23