2月14日, 喺索古灣食完野, 一路沿住遠足徑行去榕樹灣. 行到入榕樹灣大街前, 見到有間小食店, 好多人排隊呀~ 原來已經黎到我地嘅第2站, 建興阿婆豆腐花~::: 凍豆腐花 x 2::: @$7排隊都排咗半個鐘有多, 咁出名真係唔食對唔住自己~ 我地每人叫咗一碗, 見阿婆婆”不”d豆花好純熟, 跟手再喺個水煲度倒糖漿, 話咁快就做好一碗~ 豆花真係超滑, 又夠晒凍, 啱晒行完山嘅人士!! 糖漿本身已經夠甜, 不過亞比向來鍾意落黃糖, 食到底會變得甜過龍~ 所以建議食凍嘅唔駛再加黃糖, 食之前將豆花糖漿撈混, 如果唔係會面淡底甜~ $7一碗真係超水準~ 出面d糖水舖賣成$20一碗仲要難食~ 真係唔知點解, 要喺d郊區食豆花先至有風味~ 黎到南丫島一定要食!

::: 凍豆腐花 x 2::: @$7

大大個牌, 仲有openrice個logo
凍豆腐花
2009-02-14
$7 (Tea)
Celebration
Valentine's Day