2010-11-11
7-11-2010食過大判燒 / 銅鑼燒 / 人形燒 / 鯛魚燒, 但「年糕皮」的「白色鯛魚燒」就聽都未聽過, 是日識喺度買, 都係因為睇了 KC 關於呢度的「白いたいやき」食評覺得太吸引. 同朋友一人買了一條「白いたいやき」($12)... 見主理人將好似放咗好耐的兩條魚夾了俾我哋, 初初都有少少想「暗罵」, 但既然係「年糕皮」, 唔係即製應該唔係問題? 咬落外皮有點「冰皮月餅」feel , 不過就更黏口煙韌, 幾喜歡 餡料揀了 custard cream, 份量比預期中仲要少, 食落夠滑及唔太甜, 只係唔夠香, 可以更好的. 比起最傳統嗰隻鯛魚燒, 我更喜歡呢個, so far 又好似得呢度有得賣, 值得試試的.食魚食到一半, 店主遞上兩個 "shots" 抹茶牛奶俾我哋試飲, 飲落勁冰凍 , 奶味點到即止, 抹茶味就香濃得來唔苦澀, 少少甜, 正! 呢度唯一唔好就係要企喺後巷「立食」, 不過「掃街」係咁0架啦, 下次過北角會再來食魚的.
7-11-2010