🔸The Engine🔸大角咀🔸生酮餐廳🔸經朋友介紹,我發現左呢間大角嘴嘅餐廳係專門做生酮飲食外賣!同唔少長期低碳飲食、減肥健身嘅上班族黎一樣,我都好注重食物嘅卡路里同種類,盡量唔好超過一日所需~呢間餐廳主要用天貝取代碳水,每100克天貝只有8克碳水化合物,亦係好強嘅蛋白質來源,健康之餘,亦係可以試試新野!首先推介「Major Tom 慢煮雞扒漢堡」,我仲特登揀左有美白功能嘅黑豆天貝包,一食落去有黃豆味道,質感似薯餅,好配合到漢堡嘅餡料。個慢煮雞扒非常juicy,姜片調味,食完係醬料漏出黎,雞扒就有慢煮嘅鮮嫩同肉汁~ 我食左一半已經飽左,另一半再放微波爐加熱都無問題,好味!另外我亦叫左慢煮燒豬腩肉配青蘋果青瓜莎莎及椰菜花扒什菜~ 超豐富!我覺得我dinner一人份都食唔晒~份豬腩肉其實油脂都幾多,配青蘋果青瓜(我覺得仲有啲洋蔥?)真係好夾,會解膩~椰菜花扒我都第一次食,原來烤香左係有烤焦味,加上菜芯會硬卜卜,都幾有趣!什菜係茄子,索晒啲汁,好正我亦另外叫左天貝薯條,配黑松露生酮蛋黃醬~係睇世界盃食!放入氣炸鍋再翻熱都OKAY! 仲有一份炸牛腩配合桃同意大利黑醋!牛腩炸過之後肉味更加出色
🔸The Engine🔸大角咀🔸生酮餐廳🔸

仲有一份炸牛腩配合桃同意大利黑醋!牛腩炸過之後肉味更加出色,有啲位似牛肉乾,配上生酮favourite snack合桃,正正

我覺得食生酮又好,減肥又好,最緊要係飽~飽先至可以持之以恆~ 所以搵啱餐廳同取代食物真係好緊要!餐廳仲會計埋卡路里俾你,如果嚴格減肥嘅人都可以計埋數先叫!

餐廳只做外賣,設計似太空站feel,好似係個mission要對自己好啲、食好啲、認真啲計數!既然係外賣,亦叫多左分拆幾日食~所以就開心左幾日😂

the Engine

網址: https://s.openrice.com/QrbS0w5uB00~uZ5MGAA
地址: 大角咀嘉善街18號利奧坊地下G702號舖
=====================
#hkfoodie #hkig #ketofriendly #hkketo #hkgirl #生酮 #生酮飲食 #低碳 #低碳飲食 #kazyyketo #大角嘴美食 #大角嘴餐廳 #大角嘴外賣 #健身 #健身飲食 #世界盃 #足球比賽小食
TakeAway
  • 天貝薯條