2018-12-13 55 views
香港人是幸福的一族,喜歡食嘢,總有一間係左近,各地名菜應有盡有,好似吃川菜咁,最近同女兒去左觀塘商厦裡面叫川味港私房小館就令我十分回味,老闆娘細訴經營川館情懷和大廚鍾情川菜令街坊口福盡享,開業久坐落人來人往成業街,就近地鐵,但環境清靜,地點易達,乘電梯到頂層和再步上多一層便見到門口一大個招牌當日重見証大廚剛從外買餸回來,他說每天都新鮮食材才令客人吃得開心又放心,入到店内我們是第一枱客可以傾吓,原來以前係大角咀係明星和食家飯堂,厲害,今次可以試佢手勢爽啦剛開業不久,菜款仍然陸續更新,因為始終要試,打工仔比較多嘅地區,所以都做埋下午客飯,價廉物美可以試川菜,正因為無預約,即點即用,大廚推介左幾款,重可以選辣,坐左一陣上笫一度餸巴蜀鯉魚窩, 嚇咗一跳咁大條魚,煎得香氣撲鼻, 開爐滾咗一陣,辣味香氣熏天,肉質肥美細嫩,沒有腥味,味鮮美,川菜靈魂 第二度上重慶香辣蟹,經典四川傳統名菜,可以用香、辣、鮮、脆嘅味道來形容,肉質鲜美嫩滑,營養豐富,大大隻蟹拑,回味無窮笫三度上蒜泥白肉,突顯大廚用心,刀工技巧,整整齊又美觀,白肉透切,肥瘦兼備,蒜味濃厚,用筷拌合,香味直扑鼻端,肥而不腻,令人食欲大振

笫四度上蚧肉扒西蘭花,中國名菜,營養價值高,新鮮青綠菜伴上透切蟹肉,鲜甜可口,健康之選

最後四川担担麵,麵條細滑,伴上麻醬碎花生,調上混醬口味油香,濃郁惹味

總括講滿足的一餐,川菜確是風味獨特,以辣酸麻膾灸人口,回味回味,下次必再吃其火鍋精選
2018-12-10
Type of Meal