2021-12-07
恆香老婆餅絕對係元朗,甚至係代表香港嘅伴手禮。雖然恆香老餅家喺港九新界有唔少分店,但想坐喺度慢慢嘆番件新鮮熱辣嘅老婆餅,再加杯茶香奶滑嘅奶茶慢活人生,依家喺上環就開咗全港第一間恆香冰室喇!恆香冰室除咗恆香最出名嘅老婆餅之外,仲有唔少唐餅、麵包、蛋撻同冰室茶檔美食,加上店內播放懷舊廣東音樂,充滿港式情懷。老婆餅、叉燒酥店內有駐場整餅師傅,不定時新鮮出爐!我哋呢個老婆餅就夠晒熱辣辣,外層脆皮好鬆化,入面嘅冬瓜蓉非常軟腍,口感形成強烈對比!至於同樣鬆化嘅叉燒酥,叉燒份量十足,蜜味香濃。招牌濃湯沙嗲牛肉公仔麵配火腿炒滑蛋及奶油多士講到冰室必備嘅又點少得沙嗲牛肉麵呢?沙嗲醬非常濃郁,麵底軟硬度適中,都幾掛汁架!牛肉就正正常常,份量都幾多,完全無筋。跟餐除咗飲品,當然仲有呢份超滑而且蛋香十足嘅火腿炒滑蛋,真心唔錯。恆香招牌炒飯炒飯即叫即炒,夠晒鑊氣!配料除咗有蝦,仲有恆香招牌嘅臘腸,粒粒飯粒都充滿臘腸油香,好好味呀。嚴選美國西冷拼牛仔腸除咗常餐同中式炒飯之外,恆香冰室仲有鐵板餐添!呢個鐵板餐跟餐仲有意粉、奶油吐司同餐湯,真係好豐富呀!西冷好大塊,加上厚切,真係好有口感,加上生熟度適中,所以肉質軟腍
老婆餅、叉燒酥
招牌濃湯沙嗲牛肉公仔麵配火腿炒滑蛋及奶油多士
恆香招牌炒飯
嚴選美國西冷拼牛仔腸
除咗常餐同中式炒飯之外,恆香冰室仲有鐵板餐添!呢個鐵板餐跟餐仲有意粉、奶油吐司同餐湯,真係好豐富呀!西冷好大塊,加上厚切,真係好有口感,加上生熟度適中,所以肉質軟腍,又juicy!