2022-01-17
聽到哩個鋪頭好耐,之前睇到YouTuber 同 food blogger 介紹過。廣東道分店喺一個商場入邊,啱啱係啲名店對面,其實唔難搵,但係個門口唔係好吸引,好唔起眼,好容易miss咗,唔係喺網上面見到啲介紹,真係唔會入嚟。上到去一樓,佢好似一個市集咁,但係個場好靜,可能咁岩係平日。即使所謂嘅市集,其實都係得幾檔有貨放喺度,同埋無職員,想買都買唔到😅在上一層,就會有嘢食,氣氛依然好靜。我諗我全程見到少過五位食客。因為有目標,就直接去咗長洲角酪店舖。叫咗莓莓角酪同角酪卷。杯乳酪同我想像中有啲唔一樣,初頭以為佢好似外國啲milkshake咁好杰身。飲落唔算太甜,有士多啤梨嘅酸味,同埋有啲紫米,一路飲一路有啲嘢咬下,都幾新鮮。幾好飲👍🏻至於個角酪卷,蛋糕鬆軟,但整體就覺得普普通通。佢係蝶豆花蛋糕,餡料係乳酪士多啤梨cream。可能蝶豆花本身冇乜味,除咗中間嘅cream好香、好滑,都食唔到有咩特別。商場係自助形式運作,先去中央繳費處點餐,然之後去相應嘅店舖攞嘢食。食完都要自己清理返垃圾。但係商場嘅安排實在有啲差,希望顧客自己清理垃圾,但係場內冇垃圾桶。食客要拎去扶手電梯旁邊嘅後樓梯垃圾桶。如
因為有目標,就直接去咗長洲角酪店舖。
叫咗莓莓角酪同角酪卷。
如果商場真係希望減少人手,由食客自己清理垃圾,最起碼應該要放返個垃圾桶喺商場入面。
如果從未食過長洲角酪嘅朋友,值得去試。不過商場嘅安排,實在有待改善。