2017-05-24
今天去銅鑼灣出勤,今晚長老出去威,要自己找野食👉👈😉😏😏yeah,是作反嘅時候,可以今天不回家,去sogo血拼同試新野食想找特色小舖試,唔食大型連鎖店,行到銅鑼灣廣場二期,發現L. square 所有餐廳都符合喎咁多間,揀邊間好呢?睇水牌,發現一幅有好多五顏六色的意粉poster,意粉好似好有生命力,好吸引喎,所以決定上去一試一打開門就已進入餐廳範圍,裝修以藍白色為主,簡約舒服,一位笑容可掬的侍應生迎來,我揀了嗰窗口位置坐,雖然全是樓景,不過感覺開揚侍應生斟檸水並遞上menu,餐單封面設計簡單舒服,用“Hello May” 配上花花圖案,原來“May”代表五月,聽侍應生說這裡每月餐單都會因應季節同食材有所改變。款式真是很多呀!我的選擇失調症又發了啦!揀邊樣好呢好彩發現這裡竟然有這有趣的菜式---發揮你主“意”侍應生話發揮你主“意”, 是一款由食客想用什麼材料煮都得,自己揀意粉同醬汁類型經同侍應生商量同聽取她的專業意見後,我決定點用帶子,黑松露醬煮蝴蝶粉再點左菊花杞子蜜播著溫和英文歌,感覺舒服,望一望全是全女班,突然很有家的感覺菊花杞子蜜第一個端上:杞子大粒,咬下清甜,味道清甜,菊花
菊花杞子蜜第一個端上:杞子大粒,咬下清甜,味道清甜,菊花味濃
主菜到啦!將佢地放近窗口,感覺悠閒
賣相不錯,d帶子好似俾d蝴蝶帶著飛
份量足,3粒厚大帶子,帶子煎得外脆內軟,很多切得薄薄的什菇片,配上濃濃厚厚的黑松露醬,香草同橄欖油同煮,蝴蝶粉同什菇都非常入味,每一口都充滿黑松露味,蝴蝶粉軟硬適中,口感滿足