2023-05-14
白布湯,Menu無論中文定英文,都冇顯示到有奶,中伏。今日第一次試哩間嘢,叫咗個嫩雞白布湯闊麵。咁我以為佢叫白湯係因為好似魚湯或者拉麵豬骨湯咁,特別濃郁。碗嘢黎到,食咗一啖,覺得好似有少少奶味,咁我就再睇返個menu,佢英文叫 Tender Chicken with Bak Choy wide broth noodles, 再睇埋啲圖標,有啲菜色有標明係素食,咁我諗如果有奶佢應該都標註咗,所以就冇理繼續食麵。食食下都係越來越唔對路,肚有啲唔舒服,我本身對奶敏感,飲奶或者食奶製品都會肚痛肚屙。最後我都冇食曬碗麵就起身去埋單了,去到counter,我問返喺咪有奶,佢答我係有加奶,我心諗中伏,跟住同佢地講咁應該要喺menu到標註,因為有人對奶敏感,我而家肚都有啲唔舒服。跟住counter個阿姐話,哎呀唔好意思,你食咗了?我話係,最後草草收咗我錢,話以後會留意,就完咗了。食完下晝個肚一路都唔舒服,真係破壞曬成日心情。雖然我都應該第一啖就舉手問職員喺咪有奶,但如果menu寫返敏感源,就唔洗有哩件中伏嘅事發生。留個record睇下以後喺咪真係有update到menu,希望唔會再有人中哩個伏。
食完下晝個肚一路都唔舒服,真係破壞曬成日心情。