2019-07-13 78 views
新開日式燒肉店,雖然地址係深水埗,但比較近長沙灣,西九對面間燒牛店,有對手了。門面裝修得好似日式燒肉店,很像古時果間港人愛吃的五十嵐日本餐廳,一入內竟然有種港式茶餐廳嘅感覺!枱枱凳凳都放得好密密麻麻,雖然店內有卡位,但看來都唔太舒適。自助式點餐,需自行到門口右邊的「Vending Machine」購票,揀選燒牛定食和飲品。職員會帶位進座。另外,所有餐具,防彈油圍裙都要自取,還有湯及沙津自助任食。「牛肩肉眼180g $80」上菜時已經有3成熟,自己再根據喜好續燒,而因為石板唔會一直狂燒,有冷卻無火的時候,所以要快手切開厚厚的牛肉,立刻讓肉放在石上燒熟,中。我是相機食先的朋友,就邊切邊燒邊影相啦。牛肩肉眼超厚實,好有視覺上的感受,牛味唔算重,不過就好肉感,肉量比較多,適合食量大的朋友仔。而湯,就是青紅蘿蔔牛肉粒湯,好有鮮味,在白飯灑上紫菜粉,令白米飯更有風味,但欠咸味,純紫菜味。

「牛肩肉眼180g $80」

白飯 + 沙律

鹽 + 胡椒