2021-06-27 7131 views
大埔滘係我假日行山嘅其中一個終點站,好多次行完山都想行去試一次,但係發現唔訂係好難有位。既然人人都話好難訂,加上已經好耐沒外遊渡假,所以都花咗一段時間嘗試睇吓訂唔訂到下午茶。餐廳主要做網上訂位同walk-in,每日開放早兩個星期嘅位置,試過好多次凌晨12點入到網站,已經完全訂唔到晏晝或者下午茶🌚🌚。最近先發現原來前一日,間唔中會有人取消放返個位置出嚟,所以臨時臨急突然之間又俾我訂到Tea Time😄。.小白鷺餐廳已經好多年,最近翻新過所以又再火起來。建築物外觀確實好靚,好有去左歐式建築感覺。但其實餐廳面積唔大,室內同室外嘅位都唔多。如果唔怕熱嘅話建議坐室外,因為佢有幾張靚枱係走道對正湖邊幾靚。.Brunch Set假日日間時間只係得Brunch Menu,夜晚就做À la carte。.頭盤無左上網睇到既靚Cold Cut 變左Garden Salad。見到一盤草個下都幾失望🥲.牛肉漢堡•車打芝士•煙肉•薯角 💲188⭐️3.2/5同行者話塊漢堡扒淡而無味,我覺得還好,一般西餐廳出品。冇晒薯角轉左薯條,但薯條凍既,好硬唔好食。.蒜片辣椒蜆意大利麵 💲168⭐️2.5/5上檯睇個樣都似唔好食
Brunch Set
牛肉漢堡•車打芝士•煙肉•薯角 💲188
⭐️3.2/5
蒜片辣椒蜆意大利麵 💲168
⭐️2.5/5
上檯睇個樣都似唔好食,無任何擺盤,一大盤意粉直接上檯全部蜆喺晒底,難為我要特登係底搵番一隻出黎影相。蜆份量都唔多得六至七隻。味道冇特別,算係肚餓嘅時候都會食得晒個種。以呢個價位,你問我我覺得好失敗🌚。
Cappuccino (H) +💲30 ⭐️3.5/5
Cafe Latte (C) +💲30 ⭐️2/5
建議大家唔好叫凍Latte因為真係完全冇味好似冰水一樣。Cappuccino 上面鋪咗糖粉,打卡計還好😆。
Dessert: Tiramisu +💲38
⭐️3.5/5
味道正正常常,但食完會覺得浪費Quota 😂
🔸🌝 性價比唔高。我覺得呢種食物出品有點浪費咗個環境,適合純粹想坐喺湖邊同扮下出咗去渡假既朋友仔去。
不專業食評 nei.foodie
Garden Salad
蒜片辣椒蜆意大利麵
牛肉漢堡•車打芝士•煙肉•薯角
Tiramisu
Cappuccino
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$300 (Tea)