2022-12-10
媽子生日,知佢唔鍾意D勁甜又多忌廉嘅野,又想要特色D又唔能夠太花巧,上網揾下先🤫記得舊年聖誕party,有同事買左個栗子大泡芙,大家試完都覺得正,用料十足又好聖誕feel,原來係公司樓下地牢嗰間隱蔽又神秘既蛋糕店,經過幾次都唔知佢賣蛋糕。最近發現原來佢搬左上地面,仲好吸睛,黃白色嘅門面,走工業風,又係要走埋去至會知原來賣蛋糕,哈哈,有性格!一於响度揀個生日蛋糕,最後同呀妹商討一輪~.百里香檸檬撻~因為我地係檸檬撻粉絲😂當然媽子都鍾意檸檬味嘅野啦!講番個撻,佢用左百里香襯檸檬,又真係幾特別,出面多數都係最基本同正常嘅~檸檬撻,唔會有咩驚喜,但今次依個係impress 到我地,酸甜平衡,有淡淡香草清香,上面仲有燒蛋白,蛋白脆餅,糖煮檸檬(估計應該係自己煮),加埋幾條百里香作裝飾,簡約大方;而撻底仍然keep到鬆脆,真係好難得,我地三個女人好快已經KO左😆好難得的特色小店,食得出佢地嘅用心,下次試埋個檸檬蛋糕VERY LEMON先😋PS 師傅手字好靚,完全錦上添花
PS 師傅手字好靚,完全錦上添花