2019-08-01 109 views
晚上帶同外國朋友去試下香港美食,友人介紹下去小漁港,原因係質素穩定地好,唔洗左諗右諗食咩之餘,星期一至四免加一!成個食法係一開始食刺身,之後一路蒸海觧,之後底部就有粥底吸收海鮮既味道。刺身就一般,象拔蚌唔夠甜,有少少腥,北寄貝夠厚身鮮甜。到蒸既海鮮方面整體黎講海鮮都好新鮮同鮮甜。首先有蒜蓉蒸帶子粉絲,帶子好甜但稍為老左少少,整體都有8分。然後到蟶子,蝦同龍躉算係不過不失,叫做合格。比較要食真D既係隻蟹同埋馬刀貝,沙白同另一隻貝類,完全冇沙得黎十分鮮甜,自己去街市買都唔係時時買到咁靚,而且蒸得岩岩好,爽身得黎又出到鮮味。由於海鮮係比較季節性,所以其實大家再去食可以都未必次次一樣,但呢間店提供既都算係好唔錯。仲有係雞件蒸烏冬加蔬菜,雞油去哂D烏冬到,其實幾香,但係由於比較油,我唔係太鐘意。最後精華當然係煲粥啦,十分鮮甜,冇味精,一定要試。服務方面都幾好,有禮貌,仲會送少少甜品,但大家都飽到食唔落啦! 總之下次會番轉頭,或者休漁期之後啦!

最後精華當然係煲粥啦,十分鮮甜,冇味精,一定要試。

蟶子
扇貝
2019-08-01
$400 (Dinner)
蟶子
扇貝