2015-03-30
今天朋友請吃飯,被帶左去一個工業區入邊既餐廳,完全估唔到呢個區會有咁樣既餐廳,本沒抱期望去吃,裝修都係豪豪地果隻。(利申:唔知點解openrice話我係店主....唔批我兩次....如果我係店主就好喇...) 一行5個人去到,十幾分鐘就來, 一計叫左7個菜式,我就寫晒出來!魚子薰蛋、小籠包、蔥油海誓頭、花雕蛋白蒸蟹、芝士海鮮煎飯糕、雪菜肉絲炒年糕同高力豆沙食左咁多,只想highligh 3個,黑魚子燻蛋 呢個係我叫的,所以一定係好食 ,煙燻味重,上面放左幾粒黑魚子當點綴,咸鮮加煙燻,老實,魚子D味就唔多覺,但蛋就真係煙得幾好。 小籠包 來上海菜館唔食小籠包不如唔好來!熱辣辣來到,肉汁豐盈,皮個人認為可以再薄等,特別是尖頭收鑽位,粗左少少,但因為夠晒熱,所以無吃唔到問題,但我肯定凍左就咬唔開。 高力豆沙 食左咁多,都幾飽,最後來個高力豆沙同豆沙鍋餅,個人係鍾意高力豆沙,雖則唔知高力呢個名邊度來,但呢個高力豆沙個面有點脆脆的,加上糖霜,好味花雕蛋白蒸蟹呢個唔記得影相,花雕味道不夠香濃,蛋白夠滑,但蟹肉都幾足。 總括來講,係幾有上海味道,但唔辣,個人推介個燻蛋同花雕蛋白蒸蟹。
食左咁多,只想highligh 3個,
黑魚子燻蛋 呢個係我叫的,所以一定係好食 ,
呢個唔記得影相,花雕味道不夠香濃,蛋白夠滑,但蟹肉都幾足。