2024-05-17
閒日見無乜嘢做,決定去離島行吓,啱啱過完佛誕假期,應該無咁多人,所以決定入長洲,今次利害差唔多行晒成個島主嘅主要景點,接近日落,緊係要揾食,然後歸家。 行過「海鮮街」,見佢個餐牌幾吸引,所以決定嚟呢度~新潮發海鮮菜館,點解話佢餐牌吸引?因為好多時套餐係set定幾多人,幾多隻指定餸,係無得揀,同埋食海鮮,大家一定最怕俾人「劏」到一頸血,佢呢度任你選幾多樣餸菜,就幾多錢,心諗係咪咁正?可能係份量大小之分呱。 我哋二個人揀「4款」$368~避風塘鮮魷,沙爹粉絲蟹煲,蒜蓉粉絲開邊蝦,同埋蒜蓉蒸班頭腩(呢味寫明加$30)。 避風塘鮮魷~我認知嘅避風塘炒乜炒物係有好多金蒜辣椒之類炒得好野味,呢度味道係夠,魷魚亦新鮮,但多咗好多葱同青椒(最尾張相),早知叫椒鹽鮮魷,無咁多「配菜」。 沙爹粉絲蟹煲~通常係粉絲多過蟹,俾人人都係正常諗法😅,但呢度係蟹多過粉絲,雖然係成煲蟹仔,肉唔多,我唔係「蟹民」,志在過口癮,叫做過嚟食過海鮮咁,味道一般,無我諗嘅沙爹味,勝在份量夠,我記得曾幾何時去西貢海鮮街話「米豬蓮」果間食二人嘅海鮮套餐,果碟薑蔥蟹~一隻仔,細到我都唔好意思夾
沙爹粉絲蟹煲~通常係粉絲多過蟹,俾人人都係正常諗法😅,但呢度係蟹多過粉絲,雖然係成煲蟹仔,肉唔多,我唔係「蟹民」,志在過口癮,叫做過嚟食過海鮮咁,味道一般,無我諗嘅沙爹味,勝在份量夠,我記得曾幾何時去西貢海鮮街話「米豬蓮」果間食二人嘅海鮮套餐,果碟薑蔥蟹~一隻仔,細到我都唔好意思夾嚟食,俾女友食就算,呢度好唔好食一件事,起碼有成三隻蟹仔😂
蒜蓉開邊蒸蝦~算正正常常,粉絲可以落多啲,因為隻蝦真係太「瘦」(細隻),真係去飲茶蝦腸粉隻蝦都好「肉」過佢,勝在新鮮。
主角~蒸班頭腩~呢味最好食,唔怪得老闆係咁叫我食,佢真係無介紹錯,新鮮,厚肉,入口啖啖肉,最緊要係無「腥味」~推介。
順帶一提呢度送個~粟米魚肚羹同埋生菜,個羹雖然係送,但真係又幾好味。
二個人埋單~4個餸加支啤酒,食海鮮唔過$500,又有日落鹹蛋黃睇,要求唔高嘅話ok la,我個人覺得扺食過西貢,下次入嚟會吓第二間。