2023-06-13
短髮女店員(疑似老闆娘)講嘢無口德,唔會再幫襯我哋一家本身經常幫襯,之前買開蛋糕都係買現成嘅,今日小朋友生日,一早去訂蛋糕就想寫埋生日牌仔到左夜晚食飯前去攞蛋糕,入盒前要求睇下個蛋糕先,點知見到個生日牌有2隻字寫左簡體字,我就同個短髮女店員(成日幫襯都係佢收錢,不過唔肯定係咪老闆娘)反映,個店員完全無話唔好意思,仲好無口德😡(生日牌要求寫以下祝福語:豬B,生日快樂!身體健康!)我:下,個生日牌啲字係簡體字嘅?店員:有啲字太多筆畫,師傅寫唔到,簡體字咪一樣我:簡體字喎,點樣一樣呀?同埋我訂蛋糕個時你哋都無同我講話太多筆畫寫唔到要寫簡體,如果有講嘅個生日牌我就唔會寫中文啦店員:(又再重覆)啲字太多筆畫寫唔到架,我成日都同你哋講唔好寫咁多嘢架啦!生日就生日,寫咩身體健康呀,生日關身體健康咩事呀我:個個都想身體健康架啦,你自己都會想架,同埋我訂蛋糕時你哋都無講話唔可以寫咁多(個店員仲係咁重覆話生日唔關身體健康事,話洗乜寫身體健康)個下聽到佢咁講,我已經嬲到唔想再同佢理論,要求佢比多個現成嘅生日牌就走左(我行緊出鋪頭嘅時候都仲聽到佢又再重覆生日做咩要寫身體健康嘅說話)經過今次之後,以後都唔會再幫
(生日牌要求寫以下祝福語:豬B,生日快樂!身體健康!)
我:下,個生日牌啲字係簡體字嘅?
店員:有啲字太多筆畫,師傅寫唔到,簡體字咪一樣
(個店員仲係咁重覆話生日唔關身體健康事,話洗乜寫身體健康)
經過今次之後,以後都唔會再幫襯呢間鋪,佢哋自己有問題,但個店員講嘅嘢完全係推卸責任,唔認錯都算,仲要咁無口德😡