2015-12-17
細細個就住在西環,雖然而家搬走左,但我都會經常約朋友在呢度聚舊。而家既西環唔同晒喇,已經在海旁附近開左好多唔同食店。有中、有西、有貴價、有平民化的。 今晚和朋友就揀左西環碼頭,傾計嘛,唔好食西餐咁拘謹。 門口出面放左好多海鮮,全部到咁生猛,真係好吸引,如果唔係我膽固醇超晒必,我一定會食晒佢地落肚! 話就話唔食海鮮,不過一坐低我就點條魚先。首先我鐘意食魚啦,跟住冬天凍冰冰,有個爐熱住條魚喎。呢條係東升斑,魚質鮮甜軟滑,持續保溫,真係好適合冬天食。 跟住就點左隻芝麻雞,我想講,佢個皮脆卜卜,充滿油香,雞肉非常稔,連雞胸部位都好食呢。加埋特別的袖子醬,酸酸甜甜,惹味開胃!最最最重要係d芝麻,芝麻的香味令到件雞好香呢! 最後of coz食返個飯先啦。食返個龍皇脆泡飯,入面的脆飯口感很好,啖啖有咬口,加上海鮮很足料,呢個飯好推介俾大家大。 大滿足,仲要食埋送的糖水。食到咁夜都仲有客,朋友真係無介紹錯!🤗
今晚和朋友就揀左西環碼頭,傾計嘛,唔好食西餐咁拘謹。