2022-03-17 105 views
之前聽朋友介紹過,話佢有濕疹問題,之後飲咗呢度嘅龜湯一段時間後,有啲改善咁啱今日經開元朗,就嚟呢度望下明明間野叫娜姐健康糖水,以為淨係得糖水賣,原來仲有蛇羹、蛇湯、龜湯同生炒糯米飯賣。今日嚟到先下晏,所以堂食唔洗拎嚟拎去,見到舖頭嘅客人多數都係外賣買走,而且好多都自攜餐盒,應該都係熟客仔嚟同老闆娘傾開計,原來龜湯有17種藥材一齊煲,有保健功效,可以清熱解毒,行氣活血,改善失眠,長期飲用可以幫助濕疹本身諗住同朋友一齊飲同一碗share,老闆娘見到就話咁樣冇效果,一定要一碗飲曬🔹 龜湯 $59保健湯湯就聽得多,龜湯真係第一次見,飲一啖已經知係勁多種藥材煲出嚟,超濃藥材味,但唔會好抗拒飲到底仲會有啲湯碎碎,真係真材實料啊!💬 龜湯功效感受:上面講咗好多描述嘅功效,我又分享下我嘅飲後感喇~飲完之後,真係成身「興」咗,成個人暖曬,我相信冬天飲會開心啲,夏天就…開冷氣留係室內飲喇🤣然後一碗其實個量都多,飲完除咗成肚湯飽飽之外,我覺得有啲眼瞓,之後真係好快瞓著😴🥱一覺就瞓到天光喇(超誇張🙄)🔹 特色芋圓鮮草 $30芋圓鮮草五彩繽紛,望到都好開心😃有黑白涼粉,大大粒煙煙韌韌芋圓,仲有水果粒粒,本身呢啲

咁啱今日經開元朗,就嚟呢度望下

🔹 龜湯 $59
保健湯湯就聽得多,龜湯真係第一次見,
飲一啖已經知係勁多種藥材煲出嚟,
超濃藥材味,但唔會好抗拒
飲到底仲會有啲湯碎碎,真係真材實料啊!

💬 龜湯功效感受:
上面講咗好多描述嘅功效,我又分享下我嘅飲後感喇~

🔹 特色芋圓鮮草 $30
芋圓鮮草五彩繽紛,望到都好開心😃
有黑白涼粉,大大粒煙煙韌韌芋圓,仲有水果粒粒,本身呢啲配料都係冇乜味道,要夠糖嘅調味,
我覺得食落最大分別就係嗰種甜度係自然嘅,食落一開頭第一啖反而唔係好習慣咁,心諗咦好似冇乜味嘅,食多幾啖會感覺到密糖香味,食曬成碗都唔口渴~