2006-03-31
之前曾經o係雜誌睇過呢間野o既介紹,見都幾近office,就同兩位朋友黎食個晏試下。一點左右黎到,都幾多人,不過地方闊落,都唔覺嘈。呢度本來係食火鍋o既,但午市亦有小菜套餐供應,48元包無味精老火湯、一款小菜加白飯及糖水,都幾平。三個女仔,叫左紅棗蒸雞、煙肉碎炒四季豆同咕嚕蝦球,另加20元一份o既兩個甜品─德國芝士蛋糕同法式焦糖燉蛋(creme brulee)。是日老火湯係牛膀蜜棗紅蘿蔔豬展湯,上檯仍然熱辣辣,味道清甜,幾好。三個小菜就普普通通,個蝦尤其細碟﹝咁o既價錢都唔可以有太多要求啦﹞,四季豆略縑炒得太濕,個雞反而碟頭幾足同質地都算滑。個餐送o既係椰汁紫米露,又係普普通通咁啦!輪到另加o既甜品:個芝士蛋糕係中式細餅舖o既水準,唔難食但亦絕對談不上好食;至於個法式焦糖燉蛋就........個賣相就好正常,只係面頭冇用忌廉、薄荷葉、糖霜之類裝飾........誰不知當我想用匙羹敲開個脆焦糖面時,竟然發現個面係韌o既,完全敲唔碎,再「不」一啖燉蛋食,居然係熱o既,仲要熱到出煙添!!!我就估侍應曾經將個creme brulee用微波爐叮左至俾我地食,味道其實又唔係太差,不過好怪囉,而且食
輪到另加o既甜品:個芝士蛋糕係中式細餅舖o既水準,唔難食但亦絕對談不上好食;至於個法式焦糖燉蛋就........個賣相就好正常,只係面頭冇用忌廉、薄荷葉、糖霜之類裝飾........誰不知當我想用匙羹敲開個脆焦糖面時,竟然發現個面係韌o既,完全敲唔碎,再「不」一啖燉蛋食,居然係熱o既,仲要熱到出煙添!!!我就估侍應曾經將個creme brulee用微波爐叮左至俾我地食,味道其實又唔係太差,不過好怪囉,而且食唔倒脆焦糖@_@!
整體黎講,呢度都係一個幾抵o既食晏地方,又有好味老火湯,地方亦好坐。不過真係唔好試佢D西式甜品啦!埋單有九折,等於冇加一。