2007-09-09
小肥:呢間店係開O係條巷仔內裏面, 可能係咁, 就算晚飯時間出面德民街企滿o係其他食店等位o既人都好, o係呢度都實有枱.呢度舖仔細細, 人手又唔多, 但因為枱數目唔多, 一D都唔會覺得迫, 而且客人唔多, 靜靜地加上暗暗o既環境感覺都唔錯呀! Service都係好似平時咁, 細心又週到! 食物方便, 我地今晚都選o左set dinner, appetizer 我要o左煙三文魚凱撒沙律, D菜好新鮮, 汁唔多夠但感覺好fresh! 湯要o左意大利雜菜湯, 好多料, 好清但又唔會過淡, 完全唔見一點油浮面tim! 主菜我要o左黑椒汁鴕鳥扒串燒, 駝鳥燒得o岩o岩好, 又好焾, 炭燒令到d肉跟本唔洗點黑椒汁都好有味! 配菜方面有露筍, 小黃瓜, 同矮瓜, 都係燒過o既, 另外重有好脆同食落好有質感o既薯條! 食完已經好滿足啦!最後重另外加多$25要多個朱古力軟心蛋糕同大肥share o黎食! 呢個甜品係我地每次o黎都必叫o既. 雖然呢度o既質素不太穩定, 但今次就比上次好味好多. 蛋糕係暖暖o既, 表面有d脆, 裏面就係香濃o既朱古力醬, 一咭穿個蛋糕就湧出o黎, 伴住vanilla 雪糕
最後重另外加多$25要多個朱古力軟心蛋糕同大肥share o黎食! 呢個甜品係我地每次o黎都必叫o既. 雖然呢度o既質素不太穩定, 但今次就比上次好味好多. 蛋糕係暖暖o既, 表面有d脆, 裏面就係香濃o既朱古力醬, 一咭穿個蛋糕就湧出o黎, 伴住vanilla 雪糕球o黎食, 好正呀! 我地食到一丁點都冇剩呀!
p.s. 大肥講起intercontinental the steak house o既朱古力軟心蛋糕, hehe, 其實我同佢一樣都好懷念呀! 但o個晚the steak house 個蛋糕特別好食, 係因為o個晚係我地最sweet sweet o既一晚o者~
大肥:
哩間餐廳我同小肥都食過好幾次,除左喜愛佢既朱古力心太軟外,都仲欣賞佢既格調同感覺。哩間餐廳雖然位處橫街,識得黎食既人唔多,而且價錢又較附近既餐廳略高,但當你一入到間餐廳度,就會覺得好舒服,裝潢簡約,燈光柔和,又唔會太嘈雜,招呼亦恰到,野食又吸引,如果有興趣既朋友真係可以一試。
首先佢每晚都會有Set dinner,通常set dinner會抵D,今次我就叫左蠔同螺做前菜,湯就叫左忌廉湯,主菜方面就叫左紐西蘭肉眼扒。首先蠔同螺方面就唔太特別,可能係因為當佢前菜啦,我諗散叫會好D,蠔殼就大隻,但蠔就細,個螺就正常size不過味道唔夠鮮甜。忌廉湯就做得幾好,非常多料,不過如果可以濃少少就更好,而個餐包都好好味。主菜既肉眼扒亦做到我想要既medium,但又唔會血淋淋,加上用碳燒方法得宜,將肉汁鎖住,感覺肉質嫰滑。配菜既薯條亦炸得好好食,到我食完成塊扒之後再食薯條都仍然好脆,而且好符合我食薯條既要求,就係要有一定既鹹度,薯條唔鹹係唔好食架!! 到最後食甜品,朱古力心太軟配o雲喱o拿雪糕,一冷一熱既感覺非但唔會令人無所適從,反而感覺好刺激,雪糕我就無乜研究,都係咁啦,但蛋糕就好好味,聽過做哩種心太軟蛋糕都要有番咁上下技巧,外面既朱古力蛋糕略為硬身,朱古力味適中,亦因為佢既味道唔會太濃,咁先食得出佢內裡既朱古力漿味道既分別,朱古力漿朱古力味十分濃,而且黏度適中,一軟一硬對比強烈,非常好味。餐茶凍檸茶,當然會茶餐廳好味D。哈哈!! 但總體哩度都真係值得推介。