2019-12-09
秋冬季節好想飲吓老火湯或者燉湯滋潤一吓, 日日都忙,邊有時間自己搞?! 早幾日去開荔枝角, 一出地鐵就見到呢間舖,招牌有個燉字。門口仲貼住靚仔老細楊明嘅海報,我就行入去八吓。舖仔細細,清潔企理。舖如其名,就係以燉品為主打,淨係燉湯有成十幾款,$48至$88, 豐儉由人。見到呢3個堅持,我決定俾個機會大家,對於佢係一單生意,對於我可能係揾到一間好店,何樂而不為?!😚🔸️花膠螺頭燉雞 $68 😋等咗一陣,一盅熱辣辣嘅燉湯捧到面前,打開蓋,即刻聞到香味。心理作用,未飲都覺得潤。😁用料都幾足吓,有准山、子、紅棗、瘦肉,當然仲有主角,就係花膠同鷄啦 。要讚吓,個湯唔會有一層油封係面,可能啲鷄剝咗皮先煲,冇咁油膩 ; 嗰湯好清甜,份量足2碗,滋味又滋潤。呢度除咗有燉湯,仲有3種燉甜品。今日晏啲約有飯局,唔可以食太多,我見旁邊啲人食飯,啲餸賣相幾吸引,下次會試吓。
門口仲貼住靚仔老細楊明嘅海報,我就行入去八吓。
舖仔細細,清潔企理。
🔸️花膠螺頭燉雞 $68 😋
呢度除咗有燉湯,仲有3種燉甜品。