2024-03-26
泓一拉麵 🍜✨相信拉麵界,大家對於泓一拉麵完全唔會陌生啦!其實我都久仰大名好耐啦,但是由於黃埔店店內座位較少,等候時間較長,所以至今都仲未試過!😮今次佢哋係太子開了分店,座位數量多左,門口有增設了拎飛機,所以今次可以拎完飛附近行住等。但是大家要切記留意叫號,我兩次唔小心miss左,到第三次先食到。(過左3個no就不設補飛,但係可能啲人都周圍走,所以連跳幾個)🥺🥺入正題先,講返個拉麵。我去到19:30左右,雞白湯就已經賣曬啦,所以今次就正係試左醬油湯湯底,醬油味係清香濃厚但有唔會死鹹,最鍾意係加左蔥油,第一啖飲入口係有驚喜,兩者配合得好夾,冇搶曬味。配料就每碗一個蘭王糖心蛋🥚,豬叉燒🐷,雞叉燒🐔,大蔥同埋筍。叉燒味道就正正常常,不過我果塊雞叉燒我略嫌柴左啲,糖心蛋調味可以濃味啲,不過見到個蛋黃都夠靚仔。面質其實就偏淋,唔係彈牙口感,但我可以,所以就見仁見智啦~😋總括而言,醬油湯底的拉麵,佢係香港都應該佔有一席,要試要試!下次要試埋佢個雞白湯,希望排隊熱潮可以短啲啦!🙏🏻🍜