2021-03-21
身為一位梳乎厘pancake控,最鍾意就係周圍去搵性價比高嘅梳乎厘pancake嚟食😝 但眾所周知,出面有啲名氣嗰啲都閒閒哋賣緊成百幾蚊一份,比食一份正餐都仲要貴🥺 而今次介紹呢間餐廳,雖然位置有啲偏僻,喺新蒲崗,但食過幾次都覺得佢嘅疏乎厘pancake性價比唔錯,次次嚟都會encore🤩食梳乎厘pancake之前梗係要嗌返啲主食啦,而每次嚟我都幾乎會嗌佢個手撕豬腩窩夫😌 一嚟覺得呢個配搭好新鮮,二嚟佢嘅豬肉味道真係幾唔錯👍🏻 因為慢煮關係,佢嘅肉質口感好腍,仲要煮得勁入味😋,加上佢啲窩夫又烤到好外脆內軟,又夠厚身,好正😆 唯獨是價錢有啲小貴,令佢嘅CP值扣左啲啲分🙈呢個不得不介紹返,真係我嘅心水推介,食過一次返唔到轉頭🤩 平時大家食開嘅黑松露意粉通常都係好多cream嘅,食起上嚟會好漏,但係佢呢個就一啲都唔漏,加埋嗰陣松露油嘅香味,食起上嚟超正😆 意粉texture又夠彈牙,加上佢落咗勁多菇落去煮,好豐富,推介😍終於到今餐嘅主角,梳乎厘pancake!我揀咗最classic嘅牛油黑糖口味🤓,一上到嚟勁大份,睇落去已經覺得好鬆軟😚 食落去超級空氣感,好軟棉棉,加埋佢啲cream同埋個黑
終於到今餐嘅主角,梳乎厘pancake!我揀咗最classic嘅牛油黑糖口味🤓,一上到嚟勁大份,睇落去已經覺得好鬆軟😚 食落去超級空氣感,好軟棉棉,加埋佢啲cream同埋個黑糖漿,真係好夾😳 不過友人就嫌落得太多糖漿太甜,無計,因為要打卡影相搞到差唔多落哂🤣 下次可以落一半試試先,今次落得太多真係過甜咗,但整體都好好食😋
總括黎講,呢間新蒲崗黃店嘅野食都幾出色,佢嘅梳乎厘pancake性價比都幾高下😛 不過好似淨係3點後先供應,而佢嘅環境係行懷舊風,啱晒文青去打下卡😌 但佢係區內係非常之受歡迎,亦都無得book位,如果要食,一定要提早去排定隊🙈