2019-10-27
好多鋪頭都嘗試過做主題餐廳,以特定嘅卡通人物做招徠,但有時偏偏喧賓奪主,食物嘅賣相就好靚,而且好有噱頭,打卡一流,但偏偏忽略咗一個重點——食物嘅本質同味道先係餐廳最重要嘅元素。丸十係唯一成功令我改觀嘅主題餐廳,以我兒時好流行嘅XO加上近年人氣不減嘅蛋黃哥做主題,除咗可以打卡之外,食物質素亦相當高👍🏻一入餐廳已經見到大大個攤位俾客人打卡👍🏻連餐枱都用係XO同蛋黃哥,粉絲一定好開心😃本身唔係卡通迷嘅我,反而最欣賞佢嘅menu,連封面都係皮製,非常有質感👍🏻燒和牛肉丼伴有溫泉蛋一隻,份量都算多,米飯唔係一般嘅白米,顏色帶淺黃,口感煙韌有咬口👍🏻溫泉蛋雖然有些許失手,賣相唔太靚,但入口順滑蛋味鮮濃,唔錯😋和牛燒到六七成熟切片上碟,肉味濃郁,雖然未至於入口即化,但亦算質感鬆軟冇乜筋,加上少量醬油同白芝麻味道更香👍🏻明太子玉子燒超有驚喜😍口感軟熟,蛋味香濃,加上味道鮮濃而且帶有鹹香嘅明太子作點綴,令無論賣相定味道都生色不少❤️先生嗌嘅特上海鮮丼亦係相當有驚喜!用上牡丹蝦、海膽、三文魚子、呑拿魚、帆立貝、三文魚同油甘魚,無謂份量同新鮮程度都絕不欺場!件件都肥美又新鮮🤩海膽顏色鮮艷,味道鮮甜濃郁,質感幼
一入餐廳已經見到大大個攤位俾客人打卡👍🏻
連餐枱都用係XO同蛋黃哥,粉絲一定好開心😃
海膽顏色鮮艷,味道鮮甜濃郁,質感幼滑,入口即溶🥰完全係幸福嘅味道!
呑拿魚都唔輸蝕!超厚切!筋少而脂肪多,口感軟滑,入口即化❤️
好少主題餐廳可以維持到良好嘅食物質素,加上價錢合理,即使唔係XO同蛋黃哥嘅粉絲,都好建議嚟試下❤️