2017-08-21 3312 views
最近工作忙,一放假就想對自己好d,我話想食日本野,老公二話不說就去睇下邊間食日本野好,就搵到呢間高質日本菜原本想黎食個豐富少少既lunch, 但book枱時,職員話啱啱有新推出既Brunch,聽落都幾吸引我地book左12點,準時去到係第一枱客人座位闊落,我地兩個人都可以坐四人枱,侍應馬上幫我地倒茶brunch 其實係semi buffet黎,包主菜,甜品,飲品,其餘就任食眼前就係u型bar枱,擺放左魚生刺身炸物等,真係好多野食,bar枱中央有幾位師傅坐陣我地首先叫飲品,除左一般汽水橙汁後外,估唔到都有養生飲品,例如黑糖薑茶我都要左杯薑茶,老公要橙汁橙汁雖然無乜特別,不過都幾解渴而黑糖薑茶做得好好,見到顏色深啡,應該落足料,未飲已經聞到超濃既辣薑味,杯中亦有唔少薑碎,甜度亦無我想像中既黑糖咁甜,總結係好好飲我地跟住就可以出去拎野食刺身款式雖然唔算好多,有三文魚,立魚,帆立貝,甜蝦,但每款味道鮮甜無雪味帆立貝係原粒上,整粒帆立貝放入口,令我感覺興奮及份外奢侈油甘魚刺身,放上三文魚籽點綴,雖然加左醬汁,但依然食到油甘魚既鮮味炸物類,有薯角,雜菜蛋餅,日式炸雞,我地試左炸雞同蛋餅炸雞脆得黎雞

我地book左12點,準時去到係第一枱客人
座位闊落,我地兩個人都可以坐四人枱,侍應馬上幫我地倒茶

1909 views

我都要左杯薑茶,老公要橙汁
橙汁雖然無乜特別,不過都幾解渴
黑糖薑茶

我地跟住就可以出去拎野食

帆立貝係原粒上,整粒帆立貝放入口,令我感覺興奮及份外奢侈
刺身拼盤
帆立貝刺身

油甘魚刺身

炸物類,有薯角,雜菜蛋餅,日式炸雞,我地試左炸雞同蛋餅
炸雞脆得黎雞肉仲可以保持嫩滑,蛋餅初初以為係薯餅,食落先知係蛋餅

明太子雞翼好飽滿,但擺凍左,炸皮變淋左,不過味道唔錯
明太子雞翼

原來任食包埋生蠔,即叫即開,保証新鮮
呢度用法國生蠔,海水味較重,蠔身飽滿,口感特別肥美
法國生蠔

串燒亦係即叫即燒
煙肉牛油果夠特色,煙肉雖然油膩,但配搭牛油果就中和番
燒八爪魚,燒完都仲好彈牙,唔會燒到韌哂咬唔到
不過串燒款式比較少,無我最鍾意既燒菠蘿
串燒

侍應通知我地鵝肝多士,天婦羅啱啱整好,新鮮出爐,當然要即刻試
鵝肝質感幼滑,味道濃郁,配上香脆多士
鵝肝多士

天婦羅炸粉唔算薄,但炸蝦肉厚,肉質鮮甜又有口感
天婦羅等
天婦羅炸蝦

其餘仲有soba, 味噌煮蜆,茶碗蒸等,味道都唔錯,但實在好難介紹哂

主菜有三款,黎到個陣,我地都呆左,因為實在太吸引

燒北海道活帆立貝,size離哂地,係旁邊放左枝牙籤對比下
我實在未見過咁大隻帆立貝,大隻到要用刀叉切開食
味道非常鮮甜爽口,好食到不得了
燒北海道活帆立貝

香煎鹿兒島A5和牛,每人兩件,外層燒到陣陣焦香,燒至五成左右,肉色粉嫩,入口即溶,口感充滿肉汁,口裡回味無窮

香煎鹿兒島A5和牛

香煎西班牙紅蝦,肉質鮮甜爽口,蝦頭好多蝦膏,平時唔食蝦頭既我,今次連蝦頭都唔介意啜埋
香煎西班牙紅蝦

我地食完主菜,再出去拎甜品,有幾款選擇,但我地太飽既,只揀左藍莓cheese cake 同埋朱古力蛋糕
兩款味道都好濃郁,甜度剛好
自助甜品

當我地以為食完,以為係bar枱既蛋糕就係brunch menu上講既甜品,原來唔係
侍應提醒仲有甜品拼盤

甜品拼盤相當有份量,主要都係水果,豆腐mousse,柚子雪葩
水果都好新鮮,我地不知不覺都食哂
甜品拼盤

總結黎講,食物質素真係返到本,而且侍應服務好好,招呼周到,每次有新出爐既食物,都會即刻通知我地,而且仲話可以夾埋俾我地,不過我地覺得太唔好意思,都係自己動手比較好
之後有其他客人黎,我聽到侍應話如果有食物凍左,都可以叫佢地整過,真係好
Type of Meal
Lunch