2008-11-21 5 views
第一次幫襯北京酒樓, 其實係 係月頭,但就唔記得咗寫食評, 等我今日補返先!!去之前已經上黎呢度睇下 d 食評, 通常都係比人話趕客, 服務油麻地,由於我地係要去慶生日, 所以一個禮拜前已經卜位, 同埋講明會帶個蛋糕去食, 同埋問佢定佢會唔會趕我走, 佢地就話我果日係平日, 會好 d ge..............當日係禮拜三, 我地五個人去, 上去之前都有 d 擔心, 因為怕無位,因為我覺得果訂枱過程有少少兒嬉!但好彩上一到去就已經有位, 我地卜左七點半, 三個人先上, 另外兩位過多十拎分鐘先到,咁佢地都無話要我地人齊先比枱我地, 坐正係近門口 ge 中間!!雖然我地只係得五個人, 但只係見到佢有六人餐, 咁六人餐就六人餐, 六人餐都有唔知三款定兩款, 只係記得有一款就 1150, 另一款就七百幾蚊, 分別係無咗個雞飽次囉, 但我地怕六人餐會食唔哂, 所以叫左個七百幾蚊果個, 咁樣就算食唔哂都無咁肉痛嘛!!內容有: 雞絲粉皮, 賽螃蟹, 北京填鴨, 宮爆明蝦, 雲吞雞, 時菜, 小龍飽同甜品,一叫完, 轉個頭個粉皮已經黎到, 都未黎得切影相, 個伙計已經好快手咁同你撈醬, 食到一
第一次幫襯北京酒樓, 其實係 係月頭,
但就唔記得咗寫食評, 等我今日補返先!!

去之前已經上黎呢度睇下 d 食評,
通常都係比人話趕客, 服務油麻地,

因為我覺得果訂枱過程有少少兒嬉!

一叫完, 轉個頭個粉皮已經黎到, 都未黎得切影相, 個伙計已經好快手咁同你撈醬, 食到一半, 個賽螃蟹都到埋, 又係好快手咁同你撈醋, 果種感覺, 就好似嫌你姐手姐腳, 咪咪磨磨咁, 姐係叫你快手 d 呀!!

咁可能上去之前已經有左心理準備, 所以無乜野, 佢有佢地係度快, 我有我地係度普通速度咁食, 原先老豆仲問我地洗唔洗叫飯, 我正刻阻止佢, 因為我知填鴨果度一定會有好多薄餅, 實會好飽, 所以唔比老豆叫飯!!

蘇花我地繼續食落去, 佢都無話比面色我地睇, 可能我地無留意啩, 同埋大佬話可能我地係平日, 所以無咁趕客, 但不過我地剛到 ge 時候, 後面果枱的確係比佢地趕走, 但係好有禮貌果隻, 因為後面果枱似 d 生意佬, 幾個中年男人, 食淨一枱都係野, 佢地就問佢地仲食唔食, 唔食就同佢地埋埋張單, 事關好多人等位, 的確, 當我地坐好之後, 門口一直都有好多人等位, 唔知佢地有冇訂位, 但終於佢無攪到我地就得嘞!!

佢上完個甜品之後, 就同我地講話上埋我地個蛋糕................好呀!!
我地帶個蛋糕黎, 佢地都無話黑面, 佢地就咁原盒放底左之后就走, 由得我地自己攪掂.

食到大約十點鐘左右我地就走人, 咁一餐飯, 食個半至兩粒鐘都好正路, 我地仲要食埋蛋糕, 同埋吹咗一陣水, 總括黎講都算係咁!!

整體黎講, 樣樣野都不過不失, 唔算係超好味, 咁以呢個價錢, 我覺得可接受, 再去食都會, 食佢 ge 懷舊風味, 入到去呀, 真係好似返左去七八十年代咁嫁 !!

唯一趕客 ge, 真係佢個所謂甜品, 唔食一 d 都唔可惜,
雲吞雞都好味, 小龍飽呢.......................人地唔係靠佢地賺錢,
唔可口, 我覺得可接受!!

其實我有影到相嫁, 但由於 file 太大, 唔識整細, 所以................
sorry, 分享唔到!!