2022-07-17 127 views
今晚係筲箕灣東大街食晚餐,突然想食點心但冇得飲茶,所以就去咗籠太子點心專門店,餐廳上菜速度快,每枱仲放咗一壺玄米茶方便添飲。首先梗係嗌蝦餃啦,佢哋嘅籠太子蝦餃皇可以只叫兩隻,唔需要擔心太飽,蝦餃同蝦都好大粒而且熱辣辣。之後叫咗多汁蟹籽小籠包,小籠包入面有薑絲,唔需要另外加,餡肉亦都夠juicy。仲叫咗黑松露燒賣,比一般燒賣多咗陣黑松露香,但咬落一樣啖啖肉。晚餐都要有飯落肚嘅,所以我哋就試咗石斑荷葉籠仔飯 ,可以揀落蔥同豉油調味。飯入面有蛋絲,每啖飯都夾雜著蛋香同荷葉香,石斑魚肉彈牙有鮮味,亦唔會腥。是日精選老火湯係霸王花煲豬骨湯,每羹都感受到膠質十足,非常足料,飲落甜甜地同時唔會太油膩。最後叫咗碟菜心,顏色翠綠而且嫩口鮮甜。
籠太子蝦餃皇

多汁蟹籽小籠包

黑松露燒賣

石斑荷葉籠仔飯

霸王花煲豬骨湯

油菜

最後叫咗碟菜心,顏色翠綠而且嫩口鮮甜。

2022-07-07
Type of Meal