2016-01-19
阿鴻小吃深入民心,以前係北角果陣我無機會幫襯,反而搬左去觀塘後先有機會試下。今次同柑太去晚飯,原本想食意大利野,最後都係變左食阿鴻。因為我同柑太都係細食之人,決定叫一個飯加一個餸,佢想食鵝片,於是就叫鵝片飯,而再加一個併盤,諗左好耐,就食牛展加豬腩肉加個豬耳。等上菜時,留意下四周,發覺中式風格之外,其實夾雜好多港式元素,檯面既餐紙都好用心機去介紹阿鴻小吃既來由。等左一陣,個鵝片飯就上檯,每執鵝片都切得幾厚,食落口感幾口,咬多幾次等個肉汁同鹵水汁混和後吞,濃郁既鹵水入面有甘甘甜甜既肉味,幾好。鵝肉嫩,亦幾少肥糕,鹵水汁比個飯吸左,反而食落唔覺太咸。不過層皮幾韌下,咬左兩啖就放棄吐番出黎。鹵水三併,豬耳同埋腩肉最好,牛展味道唔深,唔算好突出,豬耳食落有咬口,而腩肉幾出色,肥肉唔多,鬆軟入味。而佢個併盤底有豆腐,吸左鹵水後,唔太淡,算係驚喜。食到一半有少少口渴,於是叫左杯紫貝天葵飲,味道唔錯。無論價錢服務同食物質素都唔錯,不過地點比較遠觀塘中心區,而且主打小菜,我呢類叫客飯既人未能試晒所有野,希望下次再黎可以叫多幾個餸。
等上菜時,留意下四周,發覺中式風格之外,其實夾雜好多港式元素,檯面既餐紙都好用心機去介紹阿鴻小吃既來由。 等左一陣,個鵝片飯就上檯,每執鵝片都切得幾厚,食落口感幾口,咬多幾次等個肉汁同鹵水汁混和後吞,濃郁既鹵水入面有甘甘甜甜既肉味,幾好。鵝肉嫩,亦幾少肥糕,鹵水汁比個飯吸左,反而食落唔覺太咸。不過層皮幾韌下,咬左兩啖就放棄吐番出黎。