2024-08-05
一向喜歡燒鵝,睇完米紙灣仔燒鵝大戰,按奈不住,決定一試奪冠之店。餐廳老闆曾於米芝蓮2星中餐廳擔任燒味部主廚,自行創業開了此店。現場所見餐廳全日不停燒製乳豬及燒鵝,流量非常快,非常新鮮👍🏻。✨原隻燒鵝髀拼乳豬一人套餐✨ $180燒鵝外觀色澤誘人,令人流晒口水。燒鵝皮厚身,不會薄如紙。但同時燒得香脆,且有咬感,足見師傅功力十足👍🏻👍🏻👍🏻。燒鵝肥瘦恰當,不會全是肥膏肥油。一口下去,肉質非常滑嫩,而且多汁😍。師傅整體調味處理非常好,不會蓋過濃濃鵝味,保留鵝油的甘香。乳豬皮超級香脆,放入口時,每一口自帶ASMR「咔嚓」數聲🤩脆卜卜,好正。乳豬肥瘦適中,皮脆肉嫩,非常香口👏🏻👏🏻肉質濕潤而不乾柴,實屬高質😍套餐還附送油菜一碟、小食一碟、白飯及例湯各一碗。油菜灼熟的菜心,非常爽脆。小食是涼拌青瓜雲耳,以陳醋調味,非常開胃。✨燻蹄拼豬生腸✨ $40燻蹄薄切,沾上醋汁,非常開胃。豬生腸大件且爽口彈牙,夾脆不膩,好味😋用了新鮮,師傅功力十足,並必是明日之星🤩想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。#big_big_foodie #big_big_foodie食勻灣仔#big_big_foodie食勻香港
✨原隻燒鵝髀拼乳豬一人套餐✨ $180
燒鵝外觀色澤誘人,令人流晒口水。
✨燻蹄拼豬生腸✨ $40
用了新鮮,師傅功力十足,並必是明日之星🤩
想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。