2020-10-03
大坑呢間米芝蓮鐵板燒店一直都好想試,加埋睇完viu<<大廚背後>>,即刻book位打去預訂兩位食lunch,幾日後先食的,店員話要即日過數卑$600訂,但是打電話個陣都已經夜晚,加上朋友未確實到時間,最後我選擇放棄booking到臨食的前一天夜晚,店員主動打卑我問是否前來,我說我還沒有卑訂金以為取消了,她說可以不用卑訂金但”一定一定一定”要出席,否則會”blacklist” 我,我話無問題呀到了當天我收到取消的sms,個刻我真的覺得有點被玩既感覺😑,你地店想點呀!玩夠味呀😤又係你地主動打卑我話不用收訂金,之後又取消booking,經過一輪談話,最終食到🙄😒店舖好細得10幾個位,我地點了廚師發辦午餐 & 海鮮午餐前菜沙律菜配以魚子,粟米,蕃茄,用上食用花作點綴,非常清新的一道前菜,好繽紛夏日既感覺海老蝦肉新鮮彈牙,略嫌放得太多鹽,遮蓋了本身的鮮味甘鯛魚呢個係莫師傅既signature dish, 用上煎蒸既方法做到魚皮連魚鱗脆口,但同時又保持魚肉既鮮嫩,再配以南瓜忌廉汁,果然非常不錯鮑魚用上昆布醬汁煮成,鮑魚爽口彈牙,但味道稱不上是十分驚喜薄燒牛肉牛肉微微
店舖好細得10幾個位,我地點了廚師發辦午餐 & 海鮮午餐
前菜
海老
蝦肉新鮮彈牙,略嫌放得太多鹽,遮蓋了本身的鮮味
甘鯛魚
鮑魚
用上昆布醬汁煮成,鮑魚爽口彈牙,但味道稱不上是十分驚喜
薄燒牛肉
牛肉微微燒一燒就即刻捲上,肉質鮮嫩,熟度岩岩好,加上香蔥蒜粒,好惹味
炒飯
足料既炒飯有白飯魚,櫻花蝦等等既材料,我一向都鍾意乾身既炒飯,但莫師傅呢個炒飯也未免炒得過度乾身了,成個炒飯都好硬,我要咬好耐先吞到
味噌蜆湯
好鮮甜既味道,亦都唔算好咸
炒野菜
正常炒菜的味道
雪糕
抹茶雪糕上到黎球雪糕已經好溶,賣相不太好
Overall味道是不錯,但只有甘鯛魚有d驚喜,其他的基本上普通鐵板燒餐廳都做到,什至更好
全程上菜好急,務求想你盡快食完快d走既感覺,加上佢個book位訂金問題亂到爆,其實2位都要卑訂金,仲要急到要人booking個日即日過數就真係有d少見,我食omakasa都唔洗啦,不過明白驚客人放飛機浪費食材,宜家市道又唔好,但用blacklist黎大個客你一定要出席,我就真係第一次,其實你咁緊張不如叫我卑返$600訂金啦,又扮晒唔洗咁,感覺非常差,真係要好好檢討下