2021-03-13
2029 views
❀ Cornerstone #中環 ❀❗️米芝連推介 賣相簡約味道驚喜滿分❗️——————————————————留意咗呢間餐廳好耐,原來佢哋係米芝蓮一星Arcane大廚嘅另一間casual dining餐廳,亦獲得米芝蓮推介🤩而當中嘅大廚Shane Osban仲曾經參加過Netflix’s真人廚藝比賽Final Table並成功晉身決賽,即刻馬上Book位。單睇餐牌唔太講得出佢係邊一類菜食,即使上菜嘅賣相亦唔算非常特別,但味道真係極之出色,完全係口腔爆發出嚟,非常好食,十分推介🔥🔥🔥仲唔收加一服務費!.位於蘇豪區馬路旁,門口細細,行過亦唔算特別顯眼。內裏裝修簡單、較細,但絕對臥虎藏龍(*☻-☻*)當日嚟到都全場爆滿,所以有興趣可以預先網上訂位。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷Lunch Set $298星期六嚟到都有午市套餐,不過就只係包一個頭盤同一個主菜,但就唔收服務費。另外Menu上都會見到單嗌嘅價錢,唔算平,但食完之後真係覺得超值😍!.☞ Starter一共有五款選擇♥ Steak Tartare (4.4/5)對生牛肉他他難以抗拒,所以一見到就即刻決要試。嚟到已經俾佢多重層次嘅擺盤吸引🥰係生牛肉表
❗️米芝連推介 賣相簡約味道驚喜滿分❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
Lunch Set $298
☞ Starter
一共有五款選擇
♥ Steak Tartare (4.4/5)
對生牛肉他他難以抗拒,所以一見到就即刻決要試。
嚟到已經俾佢多重層次嘅擺盤吸引🥰係生牛肉表面加上少許松露片同埋巴馬臣芝士脆片,提升鹹香味。底下再加上一啲香脆芹菜同埋芥茉醬,令到成個味道口感更加豐富,係一個層次好多嘅他他💖!
♥ Pumpkin Salad (4.9/5)
第二個頭盤掙扎咗一段時間,好好彩揀咗呢個南瓜沙律,真係世界級好食🤩!
應該係我食過人生中最綿最香甜嘅南瓜,加咗少少橄欖油去烤焗,腍到不得了!
再配上炸到香脆嘅羽衣甘藍、極度香口嘅杏仁片、同埋奶香十足嘅burrata cheese,所有未做極為平衡,無可挑剔😋!
☞ Mains
♥ Waygu Steak Sandwich (4.6/5)
望落去普普通通,但真係好好味😭。
用上ciabatta bread,應該搽左大量牛油再去焗🙈邪惡但係口感外脆內鬆軟,牛油味勁香!
牛扒揀咗medium rare,腍得嚟又有少少咬口(自己覺得同coffever所用嘅牛扒有啲相似),不過牛味就唔算好重,但撇除呢一點,加埋佢哋香濃嘅mustard mayo, caramelised onion,味道極出色☺️!
♥ Grilled Spanish Octopus (4.6/5)
烤到極香嘅八爪魚🐙!
口感彈牙得來仲有種creamy嘅感覺,難以形容,簡直係食過最好食嘅八爪魚!
本身就咁食其實已經夠鮮甜,配埋西班牙蕃茄果仁醬romesco suace,就更加香濃,好好食😋!
☞ Dessert
♥ Hazelnut Sable $108 (4.5/5)
食完主菜其實都好飽,但實在太好食,亦見網上唔少人推薦佢個甜品,決定要試埋😆!
果然冇錯,順滑香濃嘅榛子忌廉,佢想一層層極到香脆嘅餅乾,配搭稱唔得上特別,但真係好好味!
另外加咗少少醃製香蕉蓉,同埋黑朱古力條,平衡味道😚。
——————————————————
✨整體味道: 4.7/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4.5/5
💞整體來講
非常超級極之好食😍😍😍每一道菜都讚嘆不絕,$300左右唔使加一食到頭盤主菜覺得抵返晒,即使好飽都要食埋甜品,實在太高質,絕對值得米芝蓮嘅美譽😆環境方面就唔算太闊落,係間小餐館,建議有興趣預先上網book位。