2023-07-09
星期六專程黎食個靚靚下午茶🤩不得了呀真係好精緻,除左野食賣相靚,連啲細細隻嘅陶瓷碗都好靚,再配搭埋個維港景,雙重興奮!每枱枱面仲放置左個鳥居擺設~呢個九之春set係$488/2位,定價其實都幾親民,環境極舒適,hea返個下晝就岩晒~發現今日嘅九格野食同本身menu上嘅有少少分別,又幾有驚喜😚冷盤熱食甜品各有三款,冷盤有鮪魚赤身魚子他他、蕎麥冷麵、茄子,熱食有日本大蔥雞肉、牛後腿肉卷、甜啡菇,甜品有馬卡龍(vanilla & 抺茶)、十勝紅豆白肉丸子、水信玄餅。我由其鍾意其中嘅大蔥雞肉,雞肉粒嫩滑, 醬燒過後嘅大蔥食落再昇華左自身嘅蔥甜味。鍾意刺身嘅必要慢慢品嚐個他他,魚生好鮮甜!水信玄餅我第一次食,整得好晶螢剔透有d唔捨得食囉,原來自身係無咩味嘅,要配以黃豆粉同蘸上黑糖糖漿食~飲品嗌左蜜瓜&紅肉火龍果cocktail~火龍果果杯特別多果肉,好fresh好飲呀