1K
2024-07-16 466 views
朋友從美國回港探親,  我們今晚設宴 於 喜鳳冰室,  是晚私房菜 (包場)   一圍檯十人, 高度歡迎老朋友. 私房菜菜單兩星期前已預訂了.  師傅親自主廚, 冰室老板代訂了部份餐酒, 我們也自攜紅酒, 免開瓶費. 喜鳳冰室 日間以大眾化茶記食品招呼客人, 晚上五點後轉為包場私房菜, 私隱度高, 大家可以慶高采烈圍坐暢談講飲講食.冰室老板還送上小點推介, 糸他們自製手工出品, 有 牛軋餅及牛乳糖, 口感不錯, 送禮自用, 好岩食. 我們十個朋友到齊了, 第一道菜開始送上, 鴛鴦皮蛋拌麻辣牛𦟌, 鴛鴦皮蛋好精緻. 金皮蛋, 晶瑩剔透, 好睇好食, 黑皮蛋比較彈牙.  中央是麻辣牛𦟌,  佐酒一流.牛𦟌燘得好稔,  混上麻辣醬汁, 口感非常好.接著是:   冰鎮南非鮑魚拌田園沙律, 擺設有創意.  伴有綠色牛油果雕花,  紅色車厘茄, 車厘茄內釀有牛油果蓉加開心脆果碎.  食得健康有益. 主角 冰鎮南非鮑魚 肉質優,  浸入花雕酒,  香醇可口.  含酒味的鮑魚, 稔稔滑滑, 越食越愛.粉葛赤小豆鯽魚湯, 侍應送上大瓷盅熱湯, 每人一碗.   清熱去濕, 夏季最岩飲.湯料分別送上, 真材
鴛鴦皮蛋拌麻辣牛𦟌
牛𦟌燘得好稔,  混上麻辣醬汁, 口感非常好.
冰鎮南非鮑魚拌田園沙律
車厘茄內釀有牛油果蓉加開心脆果碎.  食得健康有益.
粉葛赤小豆鯽魚湯
湯料分別送上, 真材實料有豬肉, 豬粉腸, 雞腳, 粉葛, 陳皮, 非常足料.
翡翠帶子多士,  以雙拼形式擺盤.
翡翠帶子多士
懷舊蝦多士夠大件, 炸得金黃色, 很香脆, 蝦膠飽滿豐富, 入口彈牙,  加上了黑松露, 更靚更好食.
芥蘭花菜好嫩綠, 帶子大粒又鮮甜, 伴上西芹洋蔥片同炒.   這個組合, 非常美味.
油泡龍躉球, 擺碟賣相幾靚.   上檯熱辣辣, 有鑊氣.  龍躉新鮮嫩滑,  切得大件又好厚身.   鮮味出眾.  露筍伴於兩旁, 大方得體又好食.
油泡龍躉球
玫瑰花茶燻雞,   打開鍋蓋茶燻味撲鼻而來, 好香啊!
玫瑰花茶燻雞
雞皮超級薄, 雞肉非常嫩滑, 食落啖啖肉, 帶玫瑰花茶味, 驚喜之作.
鮮鳳梨黑毛豬咕嚕肉,  黑毛豬咕嚕肉, 肉質優, 半肥瘦口感鬆化, 酸甜調味正, 再加上烘烤蜜味鳳梨, 烹調技術真不錯, 令人吃得好回味.
鮮鳳梨黑毛豬咕嚕肉
上湯浸菜苗,  簡單時令菜, 選用了白菜膽加上湯浸, 不油膩, 健康之選.
上湯浸菜苗
乾蔥燒伊麵,  師傅話用了豬油去炒, 伊麵更滑更可口.
乾蔥燒伊麵
最後是甜品,  自家製芝麻卷, (又稱:  懷舊菲林卷),   這個甜品帶給大家童年回憶,  以花形擺設上檯, 給我們好印象. 芝麻卷入口順滑, 吃得精釆.
自家製芝麻卷
今晚這八道菜, 師傅精心炮製,  食材新鮮有質素, 配合創意擺碟和精湛廚藝,  味道有驚喜, 超級抵食.
Delivery
Type of Meal