2024-09-11
最近我去咗銅鑼灣一間好有格調嘅高級居酒屋,專做蟹料理。嗰度燈光低調,木質裝潢,好有溫馨感。我提前喺OpenRice訂咗餐,仲有個蟹料理嘅特價。首先上嚟係大蝦沙律,鮮蝦肉質彈牙,配埋清新嘅沙律菜,食一口,海鮮嘅甘甜味同清脆口感真係好正。跟住就係季節刺身,入面有深海池魚、三文魚同赤身。刺身刀工好講究,色澤鮮艷。切得剛剛好,入口即化,海水味道喺嘴入面爆開,回味無窮。再嚟係松葉蟹三文魚子茶碗蒸,質感滑溜,蟹肉同三文魚子真係絕配,蟹香濃郁,魚子嘅鹹香,食一口接一口隨之而來係鹽焗蟹,肉質鮮嫩多汁,每一口都帶住海鹽嘅香氣,令蟹肉本身味道更加突出,重口味嘅吃法真係好深刻。然後係龍蝦天婦羅,外脆內嫩,輕輕一咬,龍蝦肉同薄脆外皮真係搭得好好。再嚟就係鯛魚白湯,湯底清澈但好濃郁。鯛魚嘅甘甜同湯水融和,真係好nice。最後係松葉蟹肉濃湯素麵,呢道真係一個驚喜!濃湯香氣撲鼻,滑順嘅素麵吸埋湯汁再加上蟹肉,口感豐滿甜品就係抹茶奶凍,外觀清新,入口綿柔,微苦嘅抹茶味同奶凍嘅甜味完美平衡,真係一個完美嘅結尾!