2023-03-26
之前經過香港站搭地鐵已經留意到呢間cake shop!由店外望入去嘅純白風格已經被佢吸引住!今次趁住經過嘅時候的起心肝行入去望一望!Cream Horn 角號Cream Horn號角係Signature. By5r嘅signature之一!千層酥甜筒帶住馥郁牛油和氣,再係酥筒上抹上一層焦糖面,令內外都同樣酥脆而且帶陣陣焦香.開心果最愛嘅果仁之一!帶住翠綠色嘅開心果忌廉充滿開心果獨有嘅果仁香.忌廉質感順滑今落又唔會覺得好膩.忌廉上再加上開心果碎令開心果味更濃郁.伯爵茶朱古力忌廉用上澳洲T2 伯爵茶茶葉及Valrhona 朱古力製作.味道濃厚香甜,第一啖先帶出伯爵茶濃郁嘅茶香,後帶朱古力濃厚可可甘香.整個配搭濃厚但又唔好heavy. 楓糖吉士新推出口味!楓糖吉士配搭本身已經充滿焦糖香嘅千層酥筒帶出雙重甘甜嘅焦糖香氣.楓糖甜而不膩,吉士上加上果仁令口感更豐富.開心果拿破崙同平時食開嘅拿破崙有微微分別.Signature. By5r較鍾於傳統,以Butter cream製作拿破崙. 口感會較平時所用嘅吉士結實.整個拿破崙酥化充滿更香脆嘅札實感.中間開心果味同樣突出.日本柚子蛋糕呈拿破崙sign
Cream Horn 角號
開心果
伯爵茶朱古力
楓糖吉士
開心果拿破崙
日本柚子蛋糕
呈拿破崙signature Logo嘅石春型蛋糕.柚子味道清香唔會過甜膩,相當清新.
香蕉朱古力蛋糕
造型圓轆轆好可愛, .蛋糕外層朱古力慕絲濃香又唔會過甜.蛋糕內裏充滿香蕉蓉,帶出天然香蕉甜味,整體都唔會過甜.