2020-09-22 231 views
今朝明明好好天,點知夜晚就落大雨仲要紅雨添,好彩約咗男朋友係新泰食飯,舖頭就喺K11 Paul Lafayet個出口行過對面就係,好方便都唔使點樣淋雨!呢間分店都係第一次嚟,門面好大仲有架泰國篤篤車係度,好似返咗泰國咁😛呢間分店就係地庫,入到去個場都好大好闊落,就算人多都唔逼,但今日星期一,八點嚟到都坐咗九成滿,真係好誇張🙈食泰菜點可以冇馬拉盞炒通菜呢,第一件事就叫咗呢個先!一如以往好惹味,馬拉盞都落得好足夠,少少辣,啱晒我呢啲食唔到大辣嘅人😛主菜方面,我想食海鮮佢又想食肉,咁就一人一樣啦,我就揀咗麵包焗咖喱軟殼蟹一嚟到個賣相已經好吸引,一影完相已經忍唔到要即刻開餐😋😋咖喱係屬於唔辣嘅黃咖喱,椰奶味比較重,食落去唔算濃味嘅咖喱,用嚟配麵包剛剛好。主角軟殼蟹就夠熱夠脆,香脆可口啖啖肉,呢個絕對係人多時分享最好,而且店家都幫你分好哂,多人分都唔洗切嚟切去。男朋友就揀咗越式燒雞釀香茅黃飯一上枱就知道冇揀錯,賣相滿分,雞油同香料嘅味道令你一聞到就流哂口水,切開入邊釀咗滿滿嘅黃姜飯,食呢個最緊要小心燙口😝😝雞皮脆得嚟唔乾,雞肉仲keep到嫩滑,啲飯先係精華🤤🤤 好彩今次叫咗呢個冇要菠蘿炒飯🤪最後

食泰菜點可以冇馬拉盞炒通菜呢,第一件事就叫咗呢個先!

馬拉盞通菜

麵包焗咖哩軟殼蟹

一嚟到個賣相已經好吸引,一影完相已經忍唔到要即刻開餐😋😋

男朋友就揀咗越式燒雞釀香茅黃飯
越式燒春雞釀香茅黃飯

椰青沙冰
椰汁木薯

最後仲要咗一個椰青沙冰同椰汁木薯做甜品,椰青沙冰好大個,完全足夠兩個人share!甜品糯米飯就食得多,木薯真係少地方有得食,係將木薯蒸熱再配椰漿,熱熱地,有木薯嘅糖漿加埋香滑嘅椰漿🤤🤤🤤 為呢餐晚餐畫上一個完美嘅句號🤤
2020-09-21
Type of Meal